SAD
0

Kongres ukinuo neke restrikcije prema Kubi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kubanci su danas pozdravili odluku američkog Kongresa o ukidanje pojedinih restrikcija koje je njihovoj zemlji uvela administracija prethodnog američkog predsjednika Georgea Busha. Američki Kongres dozvolio je kasno sinoć Amerikancima porijeklom sa Kube da jednom godišnje otputuju na taj karipski otok, da šalju veće iznose novca rođacima i olakšao prodaju poljoprivrednih proizvoda i lijekova, prenio je Reuters.

Zakon, koji je prošlog mjeseca usvojio Senat, čeka na potpis američkog predsjednika Baracka Obame da bi stupio na snagu.

Prema novim propisima, Amerikanci kubanskog porijekla moći će da umjesto jednom u tri godine na dvije nedjelje, rođake posjećuju jedanput godišnje bez ograničenja koliko će ostati, a ukinut je i limit o slanju 100 dolara mjesečno.

Te mjere će dobro doći Kubancima koji imaju prosječnu plaću od samo 20 dolara mjesečno.

Većina Kubanaca vjeruje da će Obama okončati embargo prema Kubi, iako je tokom kampanje izjavljivao da sankcije ipak utječu na postizanje demokratskih promjena u toj državi. Kubanski predsjednik Raul Castro je izjavio da je spreman da pregovara sa novom američkom administracijom ukoliko razgovori ne bi bili prethodno uvjetovani.

Raul i njegov prethodnik, i stariji brat Fidel Castro pohvalili su Obamine lične osobine, ali su istakli da jedan čovjek ne može sam da promijeni dugogodišnju američku politiku prema Kubi.