Svijet
0

Komonvelt dao predsjedniku Musharrafu rok do 22. novembra

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri vanjskih poslova zemalja Britanskog komonvelta i njegovih bivših kolonija saopćili su da će suspendirati Pakistan iz te organizacije ako predsjednik Pervez Musharaf ne ukine vanredno stanje pre 22. novembra.

U suštini, devetočlana akciona ministarska grupa Komonvelta dala je predsjedniku MushaRrafu rok od deset dana da obnovi rad demokratskih institucija Pakistana ili se suoči sa suspenzijom članstva u tom tijelu od 35 država.

Šefovi zemalja članica Komonvelta sastat će se tim povodom u Kampali, u Ugandi, 23. novembra. Na konferenciji za medije, poslije jučerašnjeg sastanka u Londonu, generalni sekretar Komonvelta Don McKinnon pozvao je predsjednika Musharrafa da počne da primjenjuje niz promjena.

”Momentalno ukidanje odredaba vanrednog stanja, punu obnovu ustava i nezavisnosti sudstva. To bi također trebalo da obuhvati punu obnovu osnovnih prava i vladavine zakona, suspendiranih proglašavanjem vanrednog stanja. Predsjednik Musharaf bi trebalo da se povuče s položaja u vojsci, da odmah oslobodi lidere političkih stranaka i stranačke aktiviste, aktiviste za ljudska prava, pravnike i novinare privedene poslije proglašenja vanrednog stanja.“

McKinnon je također zatražio ukidanje ograničenja nametnutih medijima i uspostavljanje uslova za održavanje slobodnih i pravednih izbora, u skladu sa ustavom. General Musharraf zna šta će se dogoditi ako se ne povinuje.

Pakistan je već jednom bio suspendiran iz Komonvelta 1999. godine, kada je on pučem ugrabio vlast. Pet godina kasnije to članstvo je obnovljeno, kada je Musharraf pristao da se povuče sa položaja komandanta vojske, ali on to još uvijek nije učinio.