Svijet
1

Komesar za proces proširenja Johannes Hahn: Cijela Evropa je na udaru

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Posljedje vojne akcije u Siriji za rezultat imaju nove hiljade izbjeglih, ukazao je evropski komesar za proces proširenja, Johannes Hahn na dolasku na peti po redu vanredni EU summit o izbegličkoj krizi, uvjeren da je neophodna akcija kako bi se problem odsustva koordinacije država Balkanske rute što prije počeo rješavati.

Mi ne smijemo dozvoliti da Balkan postane sabirni centar za izbjeglice, ukazao je Hahn, u nadi da sadašnja kriza neće utjecati na Berlinski proces tješnje suradnje država regiona. 

 Njegovu bojazan dijele lideri Srbije i Makedonije koji su pozvani na nedjeljni summit, u očekivanju konkretnih mjera Brisela, ali i ozbiljnijih finansijskih sredstava za rješavanje krize.

U međuvremenu, akitiviranje evropskog sistema civilne zaštite zatražila je Slovenija, kao i novac iz evropskog budžeta, tvrdeći da na izbjeglice dnevno troši gotovo 800 hiljada eura. 

Očekuje se sličan zahtjev Hrvatske, koja, zajedno sa Bugarskom, Rumunijom i ostatkom zapadnog Balkana, pred summit poručuje da će, u slučaju da granice pred izbjeglicama zatvore Austrija i Njemačka, takvu mjeru primijeniti i na svojim granicama.