Nizozemska
2

Kome smetaju "Crveni fenjeri": Gradonačelnica Amsterdama u sukobu sa građanima i prostitutkama

V. K.
Ulica crvenih fenjera nalazi se u četvrti Wallen (Foto: EPA-EFE)
Ulica crvenih fenjera nalazi se u četvrti Wallen (Foto: EPA-EFE)
Stanovnici južnog dijela Amsterdama pobunili su se zbog najave gradonačelnika kako će radnje iz čuvene Ulice crvenih fenjera prebaciti iz centra grada u ovaj dio, a ono što je interesantno uz građane u ovoj pobuni stale su i "prodavačice ljubavi".

Naime, građani na jugu grada organizovali su sastanak na kojem se pojavilo stotine mještana te su saopćili kako ne žele "mega bordel" u blizini svojih kuća.

"To nije moguće, ne želimo to", rekla je jedna od građanki koja stanuje na jugu Amsterdama i to u blizini lokacije na kojoj je predložena gradnja erotskog centra sa 100 soba.

Pored građana koji se protive ovoj opciji, sličnog su razmišljanja i seksualne radnice koje insistiraju na ostanku u čuvenoj četvrti Wallen te su naglasile kako su žrtveno janje zbog pritužbi za kriminal, pijanstvo i zloupotrebu droga na tom području.

"Gradonačelnica kaže da smo mi samo turistička atrakcija te da ljudi dolaze i smiju nam se. To jednostavno nije tako. Također, stotinu soba u erotskom centru je mnogo manje od 250 mjesta koje sada imamo u Ulici crvenih fenjera", rekla je jedna od radnica.

Još tokom marta, radnice iz Ulice crvenih fenjera organizovale su proteste na kojima su nosile transparente "Sačuvaj Ulicu crvenih fenjera". U tom periodu organizovan je sastanak sa gradskim zvaničnicima na kojem su saopćile kako planovi za izmještanje lokacije štete njihovim životima i egzistenciji.

U spor se također uključila i Evropska agencija za lijekove koja se oštro protivila činjenici da se dvije od tri predložene lokacije nalaze u blizini sjedišta ove kompanije.