Svijet
0

Kolumbija: Pobunjenici pogubili taoce

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) pogubili su četiri oteta pripadnika bezbjednosnih snaga prilikom neuspjele misije pokrenute za njihove spašavanje.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos rekao je da su pobunjenici trojici zarobljenika pucali u glavu, a četvrtom u leđa. On je dodao da su njihova tijela pronađena u lancima.

"Ovi heroji Kolumbije žrtvovali su svoje živote pokušavajući da svojoj zemlji donesu mir. To je još jedna demonstracija surovosti FARK i grozan zločin", rekao je Santos.

Kolumbijski ministar odbrane Juan Carlos Pinzon rekao je da je jedan policijski narednik, koji je takođe bio zarobljen, uspio da pobjegne i vojska ga je jučer pronašla.

Pinzon je na konferenciji rekao da je vojska prije 45 dana pokrenula operaciju u provinciji Kaketa na jugu Kolumbije na osnovu dojave da FARK u toj oblasti drži zarobljenike. Prema njegovim riječima, taoci su pobijeni tokom sukoba između vojnika i pobunjenika.  	

Kolumbija se već decenijama suočava sa nasiljem, koje izaziva gerile i narkobande, mada je FARK pretrpio teške gubitke.

Santos je tokom sedmice izjavio da se Kolumbija bribližava posljednjoj fazi u skoro 50-godišnjem ratu i da je vlada spremna na mirovne razgovore ukoliko tome i gerilci ozbiljno pristupe.