Svijet
0

Koliko će još Blair biti premijer

FENA
Britanski premijer Tony Blair, koji je devet godina na tom položaju, nema namjeru kandidirati se za novi četverogodišnji mandat.

U međuvremenu, svom nasljedniku - vjeruje se da će to biti ministar finansija Gordon Brown - dao je dovoljno vremena da se pripremi za parlamentarne izbore 2009. godine, javila je danas agencija Reuters.

Iako još nije odredio datum svog odlaska, pritisci oko Blairovog odlaska i napuštanja premijerskog položaja porasli su ovih dana i u samoj Laburističkoj stranci.

U tom smislu "procurio" je plan kojim njegova vlada želi da proprati posljednje sedmice koje bi on proveo na položaju.

Britanski "Dayli Mirror" objavio je podsjetnik u kome se može vidjeti da Blairovi savjetnici planiraju njegovu "oproštajnu turneju", tako da bi on trebalo da ode s tim da "ostavi utisak da ga Britanci još žele".

Taj podsjetnik ukazuje na to da će posljednji Blairov mjesec na premijerskom položaju biti isplaniran do tančina (posjetit će najmanje šest britanskih gradova i zaustaviti se kod najmanje 20 zdanja izgrađenih ili rekonstruiranih otkada je stupio na dužnost 1997. godine).

Pored ostalog se navodi da se ne može ignorirti činjenica da su tijna veza s američkim predsjdnikom Georgeom Bushom i rat u Iraku Blaira učinili "veoma nepopularnim" među Britancima i nanijeli mu "veliku štetu".

U najnovijem ispitivanju javnog mnijenja objavljenom u ponedieljak torijevci vode četiri poena ispred Blairovih laburista, dok su ankete od prije samo mjesec dana pokazale da laburisti, po popularnosti, zaostaju za torijevcima čitavih devet poena.