CRNO MORE
168

Kojim oružjem Ukrajinci tvrde da su uništili ponos ruske mornarice

F. H.
Foto: Twitter / EPA-EFA Krstarica Moskva i lansirni sistem za Neptun
Foto: Twitter / EPA-EFA Krstarica Moskva i lansirni sistem za Neptun
Najveći brod ruske crnomorske flote, krstarica Moskva ozbiljno je oštećen, a prema nekim navodima čak i potopljen nakon eksplozije do koje je došlo. Ukrajinski izvori tvrde da je brod pogođen sa dvije protivbrodske rakete Neptun. Rusija negira da je uništen ukrajinskim oružjem.

Neptun je protivbrodska raketa ukrajinske proizvodnje bazirana na sovjetskoj raketi Kh-305, ali sa unaprijeđenim dometom i elektronikom. Sistem je namijenjen za uništavanje ratnih i transportnih brodova do 5.000 tona.

Razvoj sistema Neptun je najavljen 2013. godine, a prvi primjerci su testirani 2016. godine. U upotrebi ukrajinske mornarice se nalazi od marta 2021. godine. Sama raketa je teška oko 870 kilograma sa bojevom glavom od 150 kilograma, a ima domet od 280 kilometara.

Jednom ispaljena raketa leti 10-15 metara iznad površine mora, a u posljednjoj fazi leti 3-10 metara kako bi izbjegla neprijateljske odbrambene sisteme. Sistem je tako napravljen da raketa može biti ispaljena do 25 kilometara daleko od mora.

Uz raketu Ukrajinci su razvili obalni odbrambeni sistem koji se sastoji od USPU-360 mobilnog lansera, 4 rakete, TZM-360 transportnog vozila koje ujedno služi i za punjenje, RCP-360 komandnog i kontrolnog vozila te specijalnog kargo vozila.

Carl Schuster, umirovljeni kapetan mornarice SAD je za CNN izjavio kako bi samo gubitak podmornice ili nosača aviona Kutznetsov predstavljao ozbiljniji udarac za moral ruske mornarice. Također, ukoliko bude potvrđeno radilo bi se o najvećem ikada potopljenom brodu od strane protivbrodske rakete.

Krstarica Moskva je flagship (admiralski/glavni brod) ruske crnomorske flote od 2000. godine. Pod imenom Slava je u aktivnu službu sovjetske mornarice ušla 1983. godine, a od 1990. godine do 2000. je bila na doku u sklopu obnove. Učestvovala je u ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je doživjela i pomorske gubitke. U ukrajinskom bombarodovanju luke Berdjansk uništen je desantni brod BDK-65 Seratov i oštećen jedan brod tipa klase Ropucha. Također u blizini Mariupolja pogođen je patrolni brod klase Raptor.