Svijet
333

Koje države su glasale "za", a koje su bile suzdržane prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Piše: Am. Dž.
Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a
Rezolucija o Srebrenici, čiji nacrt je Vijeću sigurnosti UN-a podnijela Velika Britanija, danas nije usvojena.

Veto je uložila Rusija i to na veliko razočarenje brojnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, ponajviše Velike Britanije, Francuske i SAD-a.

Da bi rezolucija bila izglasana bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno saglasnost devet od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, bez uloženog veta.

"Za" su glasali: Velika Britanija, SAD, Francuska, Jordan, Čad, Španija, Litvanija, Malezija, Novi Zeland i Čile.

Ove države su podržale sve narode BiH na putu ka pomirenju. Također, njihovi predstavnici su u više navrata tokom sjednice govorili o monstruoznim dešavanjima u julu 1995. godine u Srebrenici te brojnim problemima sa kojima se danas susreću preživjeli Srebreničani.

Suzdržane su tokom glasanja bile: Nigerija, Angola, Venecuela i Kina.

Pojedini predstavnici ovih zemalja su u svom obrazloženju istakli da britanski nacrt Rezolucije o Srebrenici nije bio dovoljno usaglašen te da bi usvajanje bilo kontraproduktivno.

Protiv Rezolucije o Srebrenici glasala je jedino Rusija. Njihov predstavnik pri UN-u Vitaliy Čurkin rekao je da Rusija podržava istraživanje svih zločina počinjenih u BiH.

"Prijedlog rezolucije nije legitiman, jer se ističe samo jedna strana, odnosno jedan krivac. Zbog toga britanska rezolucija nije edukativna, a takva treba biti", rekao je Čurkin.