Istražuje se uzrok
53

Kod Nizozemske se zapalio teretni brod s gotovo 3.000 automobila, poginula jedna osoba

D. B.
Teretni brod Fremantle Highway zapalio se ove kasno u utorak kod obale Nizozemske dok je prevozio gotovo 3.000 automobila, a u požaru je smrtno stradala jedna osoba.

Brod je plovio iz Njemačke prema Egiptu, a požar je navodno izbio blizu jednog električnog vozila. Posada je pokušala ugasiti požar, no bezuspješno. Nekoliko osoba je povrijeđeno, neki su zadobili opekotine i frakture, dok su drugi imali problema s disanjem, a poginuo je jedan član posade. Spasioci s broda spasili 23 osobe.

Glasnogovornik nizozemske obalne straže je kazao da je požar nastao blizu jednog električnog automobila, no precizan izvor nije potvrđen. Na brodu je bilo 2.857 automobila od kojih 25 s električnim pogonom.

Kompanija Mercedes-Benz je potvrdila da je na ovom brodu bilo 350 njenih vozila.

Dok borba s požarom traje, spasilački brod Hunter ga zadržava na mjestu i dalje od plovidbenih ruta drugih brodova. Vlasti prave plan kako da ugase požar bez da potope oštećeni brod. Spasilački brodovi ga posipaju vodom izvana kako bi ga hladili.

Nizozemski vatrogasci tvrde da je požar teško ugasiti zbog tereta koji je brod prevozio.

Femantle Highway je registrovan u Panami, a njime upravlja japanska leasing kompanija Shoei Kisen. Napravljen je 2013. godine te je dizajniran za transport vozila, a dug je 200 metara.

Prošle godine se u Atlantskom okeanu zapalio brod Felicity Ace, koji je prevozio automobile vrijedne 401 milion dolara. Brod i teret su u konačnici završili na dnu okeana. Lamborghini je zbog incidenta morao ponovo pokrenuti proizvodnju Aventadora kako bi nadoknadio izgubljene superautomobile.