Svijet
0

Kod Luganska oboren avion ukrajinskih snaga, poginulo 49 vojnika

FENA
Četrdeset devet ukrajinskih vojnika poginulo protekle noći kada su proruske snage oborile transporter "Il-76" koji je trebalo da sleti na aerodrom u Lugansku na istoku Ukrajine, javio je Reuters, pozivajući se na predstavnika za štampu ukrajinske vojske.

Prethodno je agencija Ukrinform prenijela saopćenje Ministarstva odbrane da su "u noći s 13. na 14. juni prilikom pripreme za slijetanje na aerodrom u Lugansku teroristi pokvareno i podlo, vatrom iz protivavionskog i oružja velikog kalibra, pogodili vojni transportni avion Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Il-76, koji je prevozio lični sastav" vojske, a da su u avionu bili vojska, tehnika, oprema i prehrambeni proizvodi.

Rukovodstvo Ministarstva, Generalštaba i komande vazduhoplovstva izrazilo je saučešće porodicama poginulih vojnika, navela je agencija.

Ukrinform je naveo da je ranije saopćeno da je u avionu bilo približno 30 komandosa i članova posade, prenosi agencija Tanjug.

Ljušin-76 je vojni transporter sa sedam članova posade a može da prevozi 167 vojnika s ličnim naoružanjem, podsjeća ruska agencija RIA Novosti.