Svijet
1

Ko su bile žrtve pucnjave u Minhenu: Među ubijenima tri 14-godišnja tinejdžera

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
David Ali Sonboly ubio je devet osoba u petak navečer u Minhenu, a potom je ubio sebe. Sedmero ubijenih su bili tinejdžeri, a najmlađe žrtve su imale samo 14 godina.

Više od 30 osoba je ranjeno u ovom krvavom pohodu, objavila je njemačka policija. Službenici su kazali da je Sonboly napravio lažni Facebook profil u maju putem kojeg je namamio žrtve u McDonald's obećavši im besplatnu hranu. Svi poginuli su stanovnici Minhena, a mnogi od njih su rodom iz drugih zemalja.

Hussein Daitzik, 17 godina Porijeklom je iz Grčke, a ubijen je dok je štitio sestru od pucnja. Njegova porodica je sa sjevera Grčke i pripadaju muslimanskoj manjini. Hussein je rođen i živio je u Minhenu. Njegov otac Sulejman ga je tražio u prigradskim bolnicama jer je znao da je otišao sa sestrom u tržni centar, ali su se razdvojili. Kćerka mu je uspjela pobjeći i spasili su je u bolnici. Husseinova smrt je potvrđena naknadno.

Otac Naim pokazuje fotografiju ubijenog sina Dijamanta Zabergjae (Foto: EPA)
Otac Naim pokazuje fotografiju ubijenog sina Dijamanta Zabergjae (Foto: EPA)

Guilliano Kollman, 18 ili 19 godina "Bio je zabavan i normalan momak. Niko nije imao ništa protiv njega", rekao je jedan od njegovih prijatelja.

Dijamant Zabergja, 20 ili 21 godina Sin je policijskog službenika sa Kosova. Njegov otac Naim posjetio je mjesto ovog užasnog događaja noseći cvijeće i fotografiju sina.

Armela Segashi (Foto: Facebook)
Armela Segashi (Foto: Facebook)

Ubijene su i dvije 14-godišnje djevojke sa Kosova Armela Segashi i Sabina Sulaj, njihovi turski prijatelji Can Leyla (14) i Selcuk Kilic (15), zatim neidentifikovani tinejdžer za kojeg se vjeruje da je imao 15 godina, te najstarija žrtva 45-godišnja Turkinja Sevda Dag.