Svijet
9

Ko je novi katarski emir, mladić u kojeg narod polaže svoje nade?

Klix.ba
Tamim bin Hamad al Thani (Foto: AFP)
Tamim bin Hamad al Thani (Foto: AFP)
Nov katarski emir Tamim bin Hamad al Thani četvrti je sin Hamada bin Khalife Al Thanija i drugo dijete Hamadove druge žene Mozahe bint Nasser al Missned.

Rođen je 3. juna 1980. godine u Dohi, a školovao se u Velikoj Britaniji. Bio je odličan učenik i završio Sandhurst kraljevsku vojnu akademiju u Velikoj Britaniji 1998. godine.

Ima bogatu karijeru tokom koje je bio predsjednik Qatar Investment Authorityja, glavnog novčanog fonda zemlje. Vodio je i katarsku aplikaciju za Olimpijske igre 2020. godine. Također, predsjedavao je katarskim vijećima za edukaciju, okoliš, prirodne rezerve i informacijsko-komunikacijsku tehnologiju te bio dopredsjedavajući vijeća za ekonomiju i vanjsku politiku Katara.

Mladi Tamim ženio se dva puta. Prvi put u 2005. godini s rodicom koja mu je drugo koljeno Jawaherom bint Hamad bin Suhaim al Thani, s kojom ima četvero (Almayassa 7 godina, Hamad 5, Aisha 3 i Jassim 1), a 2009. godine sa Anoudom bint Mana al Hajris, s kojom ima dvoje djece (Nayla 3 godine i Abdullah 1).

Izuzetno je omiljen među omladinom pa je tako 2006. godine proglašen najboljom sportskom ličnosti u egipatskim novinama Al Ahram.

Ljeta je tokom mladih dana provodio u Londonu, pa ga je engleska javnost upoznala i po razuzdanom ponašanju. U 2005. godini punio je naslovnice svih magazina i novina jer je izbačen iz kluba zbog tuče u pijanom stanju u kojem se održavao G:A:Y: (Good as You) party.

Analitičari ga opisuju kao konzervativnijeg čovjeka od svog oca, no drugi kažu kako je više liberalan u slušanju želja mladih, koji žele političku reformu i brinu za bliske odnose Katara sa SAD-om, te se pitaju o stavu ove zemlje prema Libiji i Siriji.

No, ono što je bitno je da je mladi emir Tamim naklonjen razvoju Katara u diplomatskom smislu i njegovom daljnjem ekonomskom napretku, tako da mnogi analitičari predviđaju da će biti odličan nasljednik svog oca i nastaviti voditi Katar uspješnom putanjom.