Zastrašujući narkobos
58

Ko je Mohamed Amra zvani Muha: Cijela Francuska traži zatvorenika oslobođenog u filmskoj akciji

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Mohamed Amra zvani La Mouche (Muha) je postao najtraženiji Francuz nakon što je utorak usred bijela dana pobjegao iz zatvorskog kombija. On je visokopozicionirani gangster umiješan u međunarodnu mrežu krijumčarenja droge, optužen za otmice i ubistva.

U nedjelju su stražari uhvatili 30-godišnjeg Mohameda Amru kako pokušava probiti rešetke svoje ćelije u zatvoru u Rouenu. Zbog ovoga je premješten u disciplinski odjel, a čuvari su mu podigli nivo nadzora na treću razinu, nivo nižu od "posebnog nadzora" rezerviranog za najopasnije zatvorenike u Francuskoj, izvijestio je list The Telegraph.

Odluka se pokazala kobnom i stotine žandara i policajaca sada tragaju za odbjeglim osuđenikom u velikoj operaciji nakon što su ga njegovi prijatelji oslobodili iz policijskog kombija tokom prebacivanja iz Rouena u zatvor Évreux u brutalnoj operaciji usred bijela dana.

Dva su policajca ubijena, a tri su teško ranjena u napadu, kojeg se ne bi posramio niti jedan kriminalistički triler, na naplatnoj stanici Incarville na A154, potvrdio je francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti.

Na snimci sigurnosnih kamera vidi se kako se crni Peugeot zabija u bijeli kombi u kojem je bio Amra, dok je grupa maskiranih naoružanih napadača izašla s nekoliko mjesta oko naplatne rampe i otvorila vatru na policiju iz kalašnjikova. Zatim su otvorili vrata i oslobodili zarobljenike.

Masakrirani kao psi

Dvojica ubijenih policajaca, kako je jedan od istražitelja rekao za The Independent, bili su Fabrice Moello, 52-godišnji otac dvoje djece, čiji bi stariji sin danas slavio 21. rođendan, i Arnaud Garcia, 35-godišnji muškarac sa suprugom koja je bila u petom mjesecu trudnoće .

Policijski sindikati saopćili su da njihovi kolege nisu imali šanse s obzirom da su putovali u nenaoružanom kombiju i bili su naoružani pištoljima kada su se suočili s muškarcima s "ratnim oružjem".

Zatvorenik i njegovi saučesnici su pobjegli u dva vozila, bijeli Audi A5 i BMW serije 5. Istražitelji su kasnije otkrili da su oba vozila izgorjela. Vjeruje se da je skupina potom pobjegla u trećem, nepoznatom vozilu.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanja o tome je li alarmiralo sve luke na francuskoj granici da provjere pokušava li zatvorenik pobjeći iz zemlje, piše The Telegraph.

U akciju su krenule elitne policijske jedinice

Policija je rasporedila elitne jedinice GIGN-a i oko 200 žandara na mjesto zasjede u sklopu operacije "Epervier", koja policiji daje široke ovlasti da zaustavlja i pretražuje bjegunce ili otmice žrtava.

Bijeg narkobosa neugodan je za predsjednika Emmanuela Macrona i vladu, prema novinama Le Parisien, budući da se dogodio na dan kada je istražna komisija francuskog Senata izdala izvještaj u kojem upozorava da je Francuska "preplavljena trgovinom drogom" koja "prodire posvuda kao nezaustavljiva nadolazeća plima."

Komisija je zaključila da je Macronov plan protiv droge, koji bi vlada uskoro trebala predstaviti, oskudan i nedorastao zadatku.

"Iako zatvorski automobili imaju elektroničke oznake koje im omogućuju da prođu ravno kroz naplatne rampe, često moraju usporiti, a barijera je slaba točka", rekao je Yoan Karar iz sindikata FO Justice.

Čak je i on priznao da policajci, koji su nosili pancirke, nisu imali šanse protiv teškog naoružanja, budući da su naoružani samo pištoljima 9 mm.

Droga, ubistva, mafijaški rat

Amrua francuska štampa karakterizira kao kriminalca umiješanog u međunarodnu trgovinu drogom između francuskih Kariba i kontinentalne Francuske. Također je "osumnjičen da je u ljeto 2023. godine u Španiji pripremao pokušaj atentata povezan s drogom na francuskog državljanina".

Prošli utorak, prekršajni sud u Évreuxu osudio ga je na 18 mjeseci zatvora za teške pljačke u predgrađu Évreuxa između augusta i oktobra 2019.

Specijalizirani međuregionalni sud u Marseilleu također ga je optužio za "otmicu koja je dovela do smrti", a zatim je završio u zatvoru u Évreuxu pod sumnjom da je naručio ubistvo u Marseilleu 17. juna 2022. godine. Žrtva je navodno ubijena hicima iz vatrenog oružja u glavu.

Prema pariškom tužilaštvu, on je naredio i neuspjeli napad koji su pretprošle godine u julu snimili prestrašeni turisti u Marbelli. Prema novinama Le Parisien, ugovor u Španiji bio je dio rata protiv droge između Amre i njegovog rivala poznatog kao "Mehdi". Njegov sin je navodno planirao odmazdu u Evreuxu istog mjeseca, u kojoj su poginule dvije osobe, od kojih je jedna bila bliska Amru.

Amra je također pod istragom zbog "pokušaja ubistva i otmice" u Saint-Étienne-du-Rouvrayu.