Napustio medicinu
0

Ko je Lai Ching-te, novi predsjednik Tajvana: Doktor iz siromašne porodice koji ima jednu dužnost

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lai Ching-te, bivši doktor iz siromašne rudarske porodice, ušao je u politiku zbog vojne krize u Tajvanskom moreuzu prije 27 godina. Sada, političar ima zadatak da spriječi još jednu krizu na ostrvu koje je Kina obećala da će jednog dana "vratiti".
U subotu je Lai (64) sadašnji potpredsjednik vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP), pobijedio izborima i postao predsjednik Tajvana. Njegova pobjeda donijela je DPP-u historijski treći uzastopni mandat.

"Izbori su pokazali svijetu posvećenost naroda Tajvana demokratiji, za koju se vjerujem da Kina može razumjeti", rekao je Lai hiljadama oduševljenih pristalica tokom obraćanja nakon njegove pobjede.

Lai, koji se dugo suočavao s gnjevom Pekinga zbog zalaganja za suverenitet Tajvana, rekao je da kao predsjednik ima "važnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", obećavajući da će nastaviti dijalog s Kinom.

"U isto vrijeme smo odlučni da zaštitimo Tajvan od kontinuiranih prijetnji i zastrašivanja iz Kine", rekao je novinarima tokom svog pobjedničkog govora.

Napetosti širom Tajvanskog moreuza su eskalirale 1996. godine, kada je Kina ispalila projektile u vode kod tajvanske obale kako bi zastrašila glasače uoči prvih slobodnih predsjedničkih izbora na ostrvu.

Za Laija, tada mladog liječnika u univerzitetskoj bolnici u južnom gradu Tainanu, ta raketna kriza postala je njegov "određujući trenutak".

"Odlučio sam da imam dužnost da učestvujem u tajvanskoj demokratiji i pomognem u zaštiti zemlje od onih koji su željeli da joj naškode", rekao je prošle godine za The Wall Street Journal.

Lai je napustio profesiju doktora kako bi ušao u politiku. Prvo je postao savjetnik, zatim popularan gradonačelnik Tainana u dva mandata, prije nego što je izabran za premijera i od 2020. potpredsjednik dosadašnje predsjednice Tsai Ing-wen.

Političar je razbio "osmogodišnje prokletstvo" tajvanske politike, popularni izraz koji ukazuje na činjenicu da, do Laijeve pobjede, nijedna politička stranka nikada nije ostala na vlasti više od dva mandata otkako je Tajvan postao demokratska država. ​ Lai je svoj ulazak u politiku nazvao "neočekivanim putovanjem".

Odrastao u siromaštvu u rudarskom selu blizu sjeverne obale Tajvana, Lai je od djetinjstva sanjao da postane ljekar. Imao je petero braće i sestara, a majka ih je sama odgajala radeći više poslova. Njegov otac, rudar, poginuo je u nesreći na radu kada je Lai bio malo dijete i bio je premlad da se sjeća svog oca.

"Jednog dana sam iznenada shvatio da je najveća prednost koju mi je otac ostavio bila to što je moja porodica bila siromašna. Odrastajući u takvoj porodici, bit ćemo zreliji, imat ćemo više volje i hrabrosti da prevaziđemo teškoće", rekao je na jednom događaju u martu prošle godine.

Nakon što je završio studije fizičke medicine i rehabilitacije u Tajpeju, Lai je otišao u Tainan na medicinsku školu. U Tainanu počeo je graditi karijeru i postao je izuzetno popularan. Tada mu je prišao lokalni službenik DPP-a i zamolio ga da pomogne u kampanji za izbore.

Bilo je to 1994. godine, manje od jedne decenije nakon što je DPP prvi put izašao iz tajvanskog demokratskog pokreta protiv autoritarne vladavine Kuomintanga (KMT).

Novi predsjednik Tajvana dio je radikalnijeg dijela DPP-a i nekada je bio otvoreni pristalica nezavisnosti Tajvana. Ipak, vremenom su se njegovi stavovi ublažili, ali Kina mu nikada nije oprostila izjave u kojima je sebe opisao kao praktičnog radnika za nezavisnost Tajvana.

"Lai sada kaže da favorizuje trenutni status quo, ističući da je 'Tajvan već nezavisna suverena zemlja' tako da nema plana ili potrebe da se proglasi nezavisnost", navodi CNN.