Treća umiješanost u smrt
0

Kit ubica usmrtio trenericu u parku "SeaWorld"

Sarajevo-x.com
Kit ubica u vodenom parku "SeaWorld" uhvatio je trenericu u svoje čeljusti i zatim je povukao ispod vode, ubijajući je pred očima prestravljene publike. To je treći zabilježeni slučaj u kojem je ova životinja bila uključena u ubistvo čovjeka.

Užasnuta publika odmah je napustila stadion, a dio parka je zatvoren.

Trenerica Dawn Brancheau (40) mazila je Tilikuma nakon podnevnog showa kada je pet tona teška životinja uhvatila i povukla ispod vode, rekao je Chuck Tompkins, direktor treninga životinja u svim "SeaWorld" parkovima. Zvaničnici zabavnog parka rekli su da je iskusna trenerica udavljena.

Eldon Skaggs, koji je prisustvovao nesretnom događaju, rekao je da je kontakt trenerice sa kitom bio opušten, ali je nakon toga kit uhvatio i povukao plivajući po bazenu sa njom, prenosi Associated Press.

Skaggs je dodao da je čuo da kit ubica nije odgovarao na komande tokom prehodnog nastupa. Publika koja je prisustvovala tom showu rekla je da se kit ponašao kao neposlušno dijete.

Zbog veličine životinje i prethodnih smrti, treneri nisu smjeli ulaziti u vodu sa Tilikumom, a samo je desetak od 29 trenera radilo sa njim. Brancheau je imala najviše iskustva u radu sa tridesetogodišnjim kitom, a ujedno je bila i jedan od najiskusnijih trenera u parku.

"Uvidjeli smo da se promijenio", rekao je Tompkins dodavši da još uvijek nije odlučeno šta će se desiti sa životinjom.

Tilikum je bio jedan od tri kita koji su okrivljeni za smrt trenera 1991. godine, a 1999. godine bio je akter još jedne smrti.