Svijet
0

Kirgistan dobio novu vladu

FENA
Almazbek Atambajev
Almazbek Atambajev
Parlament Kirgistana je danas, poslije izbora svog predsjednika, potvrdio i novu vladu, čime su udareni temelji parlamentarne demokratije u toj nekadašnjoj sovjetskoj republici u kojoj su posljednji mjeseci obilježeni nasiljem.

Novi premijer je Almazbek Atambajev, lider Socijaldemokratske stranke, a zamjenik premijera je Omurbek Babanov, iz stranke Respublika.

Vođa partije Ata zurt Ahmatbek Keldibekov izabran je ranije danas za predsjednika parlamenta koji ima 120 poslanika, javio je Rojters.

Treći pokušaj tripartitne koalicije da izabere predsjednika parlamenta je bio najzad uspješan. Da to nije bio slučaj privremeni predsjednik Roza Otunbajeva bi morala da raspiše nove parlamentarne izbore.

Prethodna vlada koju je nominovala ova tripartitna koalicija formirana ove sedmice (Ata zurt, Socijaldemokratska partija i Respublika) trajala je samo dva dana zbog nemogućnosti da imenuje predsjednika parlamenta.

Po novom ustrojstvu zemlje premijer će imati veća ovlašćenja od predsjednika koji će moći da bude na toj funkciji samo jedan šestogodišnji mandat. On će međutim imati pravo da imenuje ministra odbrane i načelnika službe nacionalne bezbjednosti.

Parlamentarni izbori održani su u Kirgistanu 10. oktobra. Poslanici parlamenta su predstavnici pet partija.

Dugogodišnji predsjednik Kirgistana Askar Akajev bio je prisiljen da pobjegne iz zemlje 2005. godine nakon masovnih protesta. Kurmanbek Bakijev koji ga je smjenio na toj funkciji doživio je istu sudbinu aprila ove godine. Pobjegao je u Belorusiju nakon nasilja u kome je poginulo najmanje 85 ljudi.

Atambajev (54), Keldibekov (44) i Babanov (40) bili su u vladi Bakijeva.