Zabrinjavajuće
0

Kinezi udarcima čekićem u glavu ubili milione magaraca radi proizvodnje lijeka

Klix.ba
Foto: Peta
Foto: Peta
Milioni magaraca stradali su nakon što su ih Kinezi na farmama usmrtili udarcima čekićem u glavu radi proizvodnje lijeka ejiao, tradicionalnog lijeka koji se pravi od kože ovih životinja, upozorili su aktivisti Udruženja za zaštitu životinja Peta.

Ejiao postaje sve popularniji među bogatim Kinezima koji vjeruju kako je ovaj lijek učinkovit za slabu cirkulaciju, prehlade, nesanicu te sporije starenje.

Međutim, iz Udruženja Peta pokušavaju odvratiti korisnike od konzumiranja ejiaoa objavnom videosnimaka na kojima je prikazana patnja najmanje 1,8 miliona magaraca, koliko ih u prosjeku svake godine bude ubijeno u Kini radi njihove kože, prenosi Independent.

"Trgovci ejiaoom magarce stare pet mjeseci ubijaju udarcima čekićem u glavu. Životinje trpe sporu i bolnu smrt, što je uznemirujuće, a sve za sastojak koji nikome ne treba. Peta poziva sve korisnike ovog lijeka da ga prestanu koristiti te ohrabre i svoje prijatelje i porodice da učine isto", kazao je direktor Udruženja Peta Mimi Bekhechi.

Iz Udruženja Peta dodaju kako magarci na svoj red za ubistvo čekićem u glavu čekaju natrpani u štalama prepunim izmeta i urina. Trgovci ejiaoom ubijaju ih čekićem jer je to najjeftinija metoda.

S obzirom na to da je uzgoj magaraca u Kini posljednjih godina u padu, Kinezi po magarce odlaze u Afriku. Međutim, nekoliko afričkih država prošle godine zabranile su Kinezima kupovinu magaraca rekavši im kako se potražnja pokazala neodrživom. Burkina Faso također im je zabranila kupovinu magareće kože.

Magareća želatina ili ejiao je lijek tradicionalne kineske medicine koji se prvenstveno koristi za "dopunu krvi". U kliničke svrhe koristi se za liječenje malokrvnosti, vrtoglavice, slabog imuniteta i kostiju, lupanja srca, krvi u urinu i stolici, iskašljavanja i povraćanja krvi. Ejiao je i čest sastojak kozmetičkih preparata jer doprinosi ljepšem izgledu kože.