Svijet
87

Kineski učenici koji se penju do škole uz ljestve na visinu od 760 metara dobit će stepenice

Klix.ba
Foto: Chinatopix
Foto: Chinatopix
Kako bi došli iz škole kući kineski učenici osnovne škole se moraju popeti uz ljestve od bambusa koje su na visini od 760 metara i pričvršćene na stijenu.

Fotografije na kojima se vidi kako se mala djeca s ruksacima na leđima penju uz nesigurne ljestve koje idu prema nebu i izgledaju opasno jer su uz samo lice stijene u mjestu Atuleer, šokirale su svijet. Ipak, imale su reakciju jer su vlasti odlučile da naprave sigurne, metalne stepenice.

Ovo pokazuje koliki je ekonomski jaz u Kini, od modernog i naprednog istoka do udaljenog zapadnog dijela u kojem vlada siromaštvo.

Ljestve od bambusa su jedini put od škole do sela i obratno u kojem živi 15 djece od šest do 15 godina. Ljestvama se penju i silaze svake dvije sedmice. U ovom selu žive 72 porodice koje su članovi Yi manjinske zajednice i preživljavaju uzgajajući krompir, orahe i čili papriku. Stanovnici su istakli kako su upravo zbog toga eksploatisani jer kupci njihovih proizvoda znaju da je ovim ljestvama nemoguće nositi proizvode i prodavati.

Foto: Chinatopix
Foto: Chinatopix

Prigradska vlada Liangshana objavila je u petak saopćenje u kojem navodi kako su stepenice dugoročno rješenje u okviru mjera kojima se planira smanjiti jaz između istoka i zapada.

"Najvažniji problem koji moramo riješiti je problem transporta. To će nam omogućiti ostvarivanje planova o otvorenoj ekonomiji i razvoj turizma", rekao je Jikejingsong, generalni sekretar Komunističke partije za tu regiju.

Dramatične fotografije pojavile su se na internetu ranije ove sedmice, a posebnu pažnju probudile su kada su se pojavile na naslovnicama engleskog izdanja China Daily i drugih novina u četvrtak. Nakon toga vlada Zhaojue je objavila kako razmatra i izgradnju puta do sela, iako bi troškovi za to bili prekomjerni za ovu siromašnu regiju.

Foto: Chinatopix
Foto: Chinatopix

Kina je izvukla 700 miliona ljudi iz siromaštva implementacijom ekonomskih reformi od kraja 1980-ih godina, ali 10 posto populacije i dalje živi u ekstremnom siromaštvu. Većina ih pripada manjinskim grupama koje su marginalizovane ili su farmeri i stočari koji žive u planinskim regijama na jugozapadu gdje su mostovi od užadi, visinski putevi, kanui i ljestve na padinama stijena krucijalni pristup vanjskom svijetu.