Manchester
0

Kineski studenti protestirali protiv izvještavanja na zapadu

FENA
Oko 1.000 kineskih studenata u subotu je u Manchesteru protestiralo protiv "dezinformacija" koje šire zapadni mediji izvještavajući o događajima na Tibetu.

Studenti su nosili majice sa natpisom "Volimo Kinu" i transparente protiv zapadnih medija, prenosi ANSA.

Demonstranti su se okupili ispred sjedišta britanske medijske kuće BBC u tom škotskom gradu, navodeći da je ona najznačajnija organizacija i da zato protestiraju ispred njenih prostorija.

Jedan od demonstranata je napomenuo kako je boraveći u Londonu vidio manifestacije podrške Olimpijadi koja će ovog ljeta biti održana u Narodnoj republici Kini, ali da nije čuo da BBC šire izvještava o tome, navela je ANSA.

Istovremeno je u subotu u Pekingu održan protest protiv nezavisnosti Tibeta, u kome je konvoj automobila prodefilovao ulicama dvije diplomatske četvrti u glavnom gradu Kine.

Na ovoj neobičnoj protestnoj paradi viđena je parola "Tibet pripada Kini", ispisana na nekoliko jezika, prenose agencije.

U martovskim nemirima u kineskoj autonomnoj oblasti Tibet u kojoj postoji jak separatistički pokret, ubijene su, prema vlastima u Pekingu, 22 osobe.

Međutim, vlada u egzilu tibetanskog vjerskog vođe dalaj lame tvrdi da je stradalo preko 140 osoba.