Špijunska operacija
4

Kineski hakeri pristupili e-mailu američkog ambasadora u Pekingu

T. K.
Foto: Twitter / Nicholas Burns
Foto: Twitter / Nicholas Burns
Kineski hakeri pristupili su e-mailu američkog ambasadora u Pekingu Nicholasa Burnsa u špijunskoj operaciji za koju se smatra da je kompromitovala najmanje stotine hiljada pojedinačnih e-mailova američke vlade, objavio je Wall Street Journal (WSJ).

Pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju, Daniel Kritenbrink, također je bio hakiran u široj špijunskoj operaciji koju je ranije ovog mjeseca otkrio javnosti Microsoft.

Upitani o slučaju dvojice diplomata, State Department je odbio dati bilo kakve detalje i rekao da je istraga špijunske operacije u toku.

Prije nego što se pojavio izvještaj WSJ-a, Kritenbrink je na saslušanju u Kongresu o politici SAD-a u Kini upitan da li može isključiti da su mailovi njegovog ili njegovog osoblja bili meta hakovanja.

"Ne mogu komentarisati istragu koju vodi FBI, ali ne, neću to isključiti", rekao je Kritenbrink.

Burns i Kritenbrink pridružili su se tako američkoj ministrici trgovine Gini Raimondo, kao jedine javno imenovane žrtve špijunske kampanje.

Iz državnog vrha Kine su saopštili da se jasno i transparentno bore protiv bilo kakve cyber zloupotrebe.

"Kina se čvrsto protivi i bori se protiv cyber napada i sajber krađe u svim oblicima. Ova pozicija je dosljedna i jasna. Identifikovanje izvora napada je složeno tehničko pitanje. Nadamo se da će relevantne strane zauzeti profesionalan i odgovoran stav, umjesto da iznose neosnovane spekulacije i optužbe", rekao je glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu Liu Pengyu, prenosi Reuters.

Podsjećamo, kompanija Microsoft je prošle sedmice saopštila da su kineski hakeri pronevjerili jedan od njegovih "digitalnih ključeva" i iskoristili nedostatak u njegovom kodu da ukradu mailove od vladinih agencija SAD-a i drugih klijenata.