Ubrzano naoružavanje
0

Kineska vojska dobija nove avione i nosač

Sarajevo-x.com
Eksperti za avijaciju vjeruju da Kina testira novi avion koji je razvijen mnogo ranije nego je Zapad to očekivao. Vjerovalo se da obnavljanje kineske zračne sile neće biti završeno ni za deset godina, piše "Telegraph".
Fotografije borbenog aviona J-20 koji je vršio testove pri velikim brzinama, pojavile su se na nekoliko internet-stranica, što znači da vlasti u Pekingu ne pokušavaju sakriti svoje najnovije oružje.

Fotografije aviona su se pojavile sedam dana nakon što je zapovjednik američke mornarice izjavio da Kina testira projektil koji može potopiti nosače aviona koji se nalaze u Pacifiku.

Očekuje se i da će kineska vojska u funkciju staviti svoj novi nosač aviona već sljedeće godine, što je godinu dana ranije u odnosu na procjene američkih eksperata. Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova insistira da je vojska miroljubiva i da ne predstavlja opasnost po druge zemlje.

Prema pisanju internet-stranice Aviationweek.com, osiguranje na aerodromu gdje je avion J-20 fotografisan je bilo slabo, a prototip se mogao vidjeti sa više lokacija.

Fotografije potvrđuju tvrdnje kineske vojske da će borbeni avion poletjeti do 2011. godine, te da će operativan biti do 2017. godine.

Sekretar Ministarstva odbrane SAD-a, Robert Gates, u to je vrijeme odbi takvu mogućnost riječima da Kina neće imati borbene avione prije 2020. godine.

Borbeni avioni koji mogu izbjeći radar, infracrvene i druge uređaje, u razvoju su od kraja Drugog svjetskog rata.

Eksperti ističu da je kineska verzija aviona veća nego se očekivalo, što ukazuje na veliki domet i opremljenost velikim količinama teškog naoružanja.

Avion J-20 ima jedno sjedište, dva motora, teži je i veći od ruskog Sukhoi T-50 i američkog F-22 borbenog aviona.