Svijet
3

Kina vraća Amerikancima ukradeni podvodni dron

Klix.ba
Kinesko ministarstvo odbrane je saopćilo u subotu da pregovara s SAD-om o vraćanju podvodnog drona koji je otuđio kinieski ratni brod u Južnom kineskom moru, no, prema tvrdnjama ministarstva, Amerikanci ne pomažu "preuveličavanjem" problema.

Dron je ukraden u četvrtak, što je prva zapljena ove vrste u historiji. Incident se dogodio na 50 nautičkih milja sjeverozabadno od Filipina kada se posada broda USNS Bowditch pripremala da vrati podvodni dron (UUV).

Ministarstvo odbrane je saopćilo da je kineski ratni brod otkrio dio "neidentifikovane opreme" te da ga je provjerio kako bi spriječio bilo kakve probleme. Naknadno je otkriveno da se radi o američkom podvodnom dronu.

"Kina je odlučila vratiti dron Amerikancima na prikladan način, a Kina i SAD su u kontaktu. Tokom ovog procesa je američka strana preuveličavala situaciju što je neprikladno i beskorisno za rješavanje problema. Žalimo zbog toga", saopćilo je kinesko ministarstvo odbrane.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump se oglasio putem Twittera.

"Kinezi su ukrali dron Američke mornarice u međunarodnim vodama i odnijeli ga u Kinu. To je akt bez presedana", napisao je Trump.

Bez direktnog objašnjenja da li je dron bio u vodama koje Kina smatra svojim, kinesko ministarstvo je saopćilo da američki bodovi i avioni već dugo izvode različite misije u kineskim vodama.

"Kina se protivi ovome i zahtjeca od SAD-a da prestane s ovakvim aktivnostima", saopćeno je.

Amerikanci tvrde da je sve urađeno prema zakonu.

Pentagon je potvrdio u petak da je došlo do incidenta te dodao da dron posjeduje tehnologiju vrijednu 150.000 dolara.

"Naš je, jasno je označen kao naš, želimo ga nazad. Ne želimo da se ovo ponovi", izjavio je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.