Svijet
0

Kina: Tiananmen pod pojačanim nadzorom zbog obilježavanja godišnjice

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Trg Tiananmen je u utorak pod pojačanim nadzorom uoči 19. godišnjice gušenja demokratskog pokreta na ovom velikom trgu u središtu Pekinga i u okolini.

Policijska kola patroliraju po trgu prepunom turista koje privlači mauzolej Mao Zedonga, sjedište parlamenta i južni ulaz u Zabranjeni grad.

Godišnjica krvave represije, koja se već 19 godina ne spominje u kineskoj štampi, dobila je ove godine dodatnu dimenziju jer pada 66 dana prije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu zbog kojih se Kina obavezala da će poboljšati stanje ljudskih prava na koje je redovno podsjećaju organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Organizacija Human Rights Watch, sa sjedištem u New Yorku, ponovo je pozvala Kinu da ispuni ovu obavezu "tako što će osloboditi 130 zatvorenika koji su na trgu Tiananmen neprilično uhapšeni i osuđeni".

HRW je osudio održavanje manifestacija u vezi s Olimpijskim igrama na tome simboličnom mjestu, kao što je bio polazak olimpijske baklje u martu ove godine.

Stotine, a možda i hiljade nenaoružanih demonstranata ubijene su prije 19 godina kada je vojska intervenirala da bi ugušila prodemokratski pokret koji je počeo šest sedmica ranije.

Kina je opravdavala represiju neophodnošću da se suprotstavi "kontrarevolucionarnoj " pobuni.

U izvještaju pekinške općine od 30. juna 1989. godine navodi se da su "deseci vojnika ubijeni, 6.000 pripadnika snaga reda ranjeno, više od 3.000 civila ranjeno i više od 200 civila ubijeno, među kojima 36 studenata.