Svijet
0

Kina: Samo pet posto porodica u Shangaiju apliciralo za drugo dijete

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je Kina odlučila da ublaži politiku jednog djeteta, među parovima koji ispunjavaju uvjete za drugo dijete u jednom od najvećih kineskih gradova Shangaiju pet posto njih uputilo je takav zahtjev.

Komisija za zadravlje i porodično planiranje pri kineskom Centru za ekonomiju i finansije saopćila je da 90 posto udatih žena u Shangaiju ispunjava uslove za drugo dijete, ali da je i pored toga procenat podnošenja zahtjeva za drugo dijete svega pet posto. 

Dok zvaničnici nizak procenat zahtjeva za drugim djetetom povezuju sa teškom ekonomskom situacijom te činjenicom da žene planiraju profesionalnu karijeru, parovi sa jednim djetetom smatraju da je pažnju koju bi posvetili drugom djetetu bolje da posvete jedno drugom. 

Predsjednik Odjela za razvoj porodice koji djeluje pri kineskoj Komisiji kazao je kako će porodice sa jednim djetetom biti podsticane za drugo dijete, poručivši da je drugo dijete bitan faktor za stabilnost porodice i društveni razvoj. 

Kineske vlasti, nakon što je prošle godine bilo mnogo rasprava o politici jednog djeteta, izmjenile su ovaj zakon. Prema novom zakonu, ako je jedan od supružnika jedino dijete u porodici, taj bračni par ima pravo na drugo dijete. 

Zakon o politici jednog djeteta u Kini donesen je 1970. godine kao mjera protiv ubrzanog rasta stanovništva. Stanovnici ruralnih područja bili su oslobođeni ove politike, kao i etničke manjine u Kini.