Svijet
0

Kina negirala optužbe o hakerskom napadu na New York Times

FENA
Kina je negirala optužbe da su njeni hakeri upali u kompjuterski sistem New York Timesa, u cyber napadu koji su američke novine povezale s njihovim izvještavanjem o bogatstvu porodice kineskog premijera Wena Jiabaoa.

NWT piše da je postao žrtva hakera koji su vjerovatno povezani s kineskom vojskom.

Tokom protekla četiri mjeseca hakeri su upadali u kompjuterski sistem New York Timesa i ukrali kompjuterske lozinke novinarskog osoblja.

Njihovi upadi bili su posebno usmjereni na e-mailove šefa šangajskog dopisništva Davida Barboze, piše NWT.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei izjavio je u četvrtak da su "kineske vlasti već objavile odlučan odgovor na neosnovane optužbe New York Timesa".

Upitan da prokomentira optužbe protiv Kine o kompjuterskom špijuniranju i hakiranju, glasnogovornik je odgovorio da "tendeciozno navoditi i zaključivati bez ikakvih čvrstih dokaza da je Kina učestvovala u takvim hakerskim napadima potpuno nedgovorno".

  • Kina je također žrtva hakerskih napada. Kineski zakoni jasno zabranjuju hakerske napade i nadamo se da će zainteresirane strane zauzeti odgovoran stav po ovom pitanju, kazao je Hong.

I kinesko ministarstvo odbrane u četvrtak je objavilo saopćenje u kojem ponavlja Hongove stavove i navodi da vojska "nikada nije podržavala takve hakerske napade".

"Cyber napadi su transnacionalne i anonimne prirode, i u takvim okolnostima optuživati kinesku vojsku da izvodi te napade na internetu bez neoborovih dokaza, neprofesionalno je i neosnovano", navodi se u saopćenju.

U Barbozinoj priči objavljenoj 25. oktobra navodi se da je Wenova porodica prikupila milijarde dolara kroz poslovne ugovore.

"Kineski hakeri, koristeći metode nekih konsultanata povezanih s kineskom vojskom u prošlosti, upali su na internetsku stranicu New York Timesa", pišu ove novine pozivajući se na brojne digitalne dokaze koje su prikupili njihovi eksperti za kompjutersku sigurnost.