Izazov za SAD
16

Kina navodno postigla tajni sporazum sa Kubom o gradnji špijunske baze

F. H.
Mapa: Shutterstock
Mapa: Shutterstock
Kina je postigla tajni dogovor s Kubom o uspostavi postrojenja za elektronsko prisluškivanje na otoku otprilike 160 kilometara od Floride, saopćio je Wall Street Journal pozivajući se na američke dužnosnike upoznate s povjerljivim obavještajnim podacima.

Takva špijunska instalacija omogućila bi Pekingu prikupljanje elektronskih komunikacija s jugoistoka Sjedinjenih Država, gdje se nalaze mnoge američke vojne baze, kao i praćenje brodskog prometa.

Centralna komanda SAD-a nalazi se u Tampi. Fort Liberty, bivši Fort Bragg, najveća američka vojna baza, nalazi se u Sjevernoj Karolini.

Zemlje su postigle načelni dogovor, rekli su dužnosnici, da će Kina platiti Kubi "nekoliko milijardi dolara" da dopusti prislušnu stanicu, piše Journal.

Obavještajni podaci o planovima za stanicu na Kubi prikupljeni su posljednjih sedmica i bili su uvjerljivi, izvijestio je Journal. Dužnosnici su rekli da će to omogućiti Kini provođenje obavještajnih signala, uključujući e-poštu, telefonske pozive i satelitski prijenos.

Kuba, stari hladnoratovski neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država, dugo je bila leglo špijunaže i špijunskih igara.

Kubanska raketna kriza 1962. započela je nakon što je Moskva počela postavljati sovjetsko nuklearno oružje na otok. Povukla se i uklonila projektile, no mnogi ga smatraju trenutkom kada su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez bili najbliži nuklearnom sukobu.

Sovjeti su sredinom 1960-ih postavili špijunsku bazu na otoku u Lourdesu, južno od Havane, s paraboličnim antenama usmjerenim prema sjevernom susjedu Kube. Ruski predsjednik Vladimir Putin zatvorio je objekt početkom 2000-ih.