Svijet
0

Kina i Rusija špijuniraju SAD kao za vrijeme Hladnog rata

Sarajevo-x.com
Mike McConnell
Mike McConnell
Mike McConnell, direktor državne obavještajne službe SAD-a, u svom izvještaju za Kongres ističe kako se ova država ne treba boriti samo protiv terorizma. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države su i danas pod budnim okom Kine i Rusije koji se koriste svim sredstvima kako bi špijunirali povjerljive projekte, dokumente i planove.

"Kina i Rusija špijuniraju SAD u istom omjeru kao što su to činili i za vrijeme Hladnog rata", stoji u izvještaju direktora obavještajne službe SAD-a, Mikea McConnella.

Prema njegovim riječima, Kina i Rusija su među najagresivnijim državama kada je riječ o špijuniranju, prenosi u utorak Associated Press.

"Njihovi špijuniranje je doseglo kritičan nivo. Mi sada moramo početi razmišljati o odbrani. Ovim naš problem glavni problem više nije terorizam", rekao je McConnell.

Američki Kongres je prošlog mjeseca vrlo žurno usvojio Zakon o odbrani Amerike kako bi se zatvorila do tada postojeća "rupa" u zakonima.

Novi zakon također omogućava obavještajnim službama da rade na otkrivanju "pritajenih terorističkih ćelija".

Ipak, novi zakon, iako je dobar u otkrivanju špijuna i terorista, napao je osnovna prava građana u Americi. Zakon koji dopušta da se špijuniraju e-mailovi i osobni dokumenti na kompjuteru, krši prava na slobodu svih američkih građana.