Projekti gasovoda
11

Kina i Rusija često ističu svoje prijateljstvo, ali jedna azijska država mogla bi pokvariti idilu

V. K.
Xi Jinping i Vladimir Putin tokom posljednjeg susreta u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping i Vladimir Putin tokom posljednjeg susreta u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i prvi čovjek Kine Xi Jinping nekoliko puta u bližoj historiji pozvali su se na strateško prijateljstvo i saradnju Kine i Rusije. Međutim, iako se definiraju kao prijatelji, saradnja je daleko od idealne.

Nakon što je Zapad uveo niz političkih i ekonomskih sankcija Rusiji, Moskva se još više okrenula istoku, a na tom tržištu najveći partner svakako je Kina.

"Putin je svakako veoma zainteresovan za pronalaženje novih izlaza za svoju gasnu industriju koja je skoro potpuno izgubila svoje najprofitabilnije tržište - Evropu. Očigledna alternativa je povećanje isporuka u Kinu", piše italijanska La Stampa.

Zbog toga, ruski lider već duže vrijeme namjerava sa Pekingom zaključiti novi ugovor o snabdijevanju plinom i gasovodu Snaga Sibira 2. Gasovod je dugačak više od 6.700 kilometara te je sposoban da prenese 50 milijardi kubnih metara gasa svake godine iz Rusije u Kinu preko teritorije Mongolije.

"Ruska vlada je nekoliko puta najavljivala da je sve dogovoreno i da je Gazprom spreman za rad. Jedino što nedostaje je ugovor. Međutim, kineski prijatelji oklijevaju i oni prave svoje kalkulacije. Putin čeka. U međuvremenu, Gazprom ne briljira na tržištu, a Rusi su najavili kako bi ove godine njihov izvoz gasa mogao biti prepolovljen", piše italijanski list.

Iako je projekata Snaga Sibira 2 važana i za Kinu, ali i za Rusiju, Peking i dalje razmatra alternativne gasovode koji vode ka Centralnoj Aziji.

"Kineski zvaničnici su za Reuters izjavili da je Xi Jinping dao prioritet novoj gasnoj vezi sa Turkmenistanom uprkos tome što turkmenski gas košta Kinu 30 posto više od ruskog. Prema izvorima Reutersa, studija izvodljivosti projekta 'Linija D' pokrenuta je već prošle sedmice. Kina je prošle godine uvezla 35 milijardi kubnih metara gasa iz Turkmenistana", navodi se u analizi.

Također, kineski zvaničnici ističu kako Kina centralnoazijske gasovode vidi kao ključnu investiciju.

"Kina diverzifikuje izvore, stavlja ih u konkurenciju jedne s drugima, minimizira rizike i izvlači povoljne uslove. Potpisivanje ugovora o gasovodu Snaga Sibira 2 doći će prije ili kasnije. Međutim, Putin i dalje mora čekati", mišljenja su zvaničnici.

Osim gasovoda, italijanski list navodi kako je Kina u međuvremenu sve prisutnija i u drugim oblastima gdje je Rusija kroz historiju širila svoj utjecaj.

"Dok su lideri G7 boravili u Japanu, Xi Jinping je ugostio šefove Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana. Centralna Azija je ključna za širenje Puteva svile, infrastrukturnih i trgovinskih projekata kojima Peking želi da proširi svoj utjecaj u svijetu izazivajući Ameriku", zaključuje se u analizi.