Svijet
0

Kina dobila novu vladu

FENA
Xi Jinping (Foto: AFP)
Xi Jinping (Foto: AFP)
Kina je objavila sastav vlade novog predsjednika Xija Jinpinga i njegova premijera Lija Keqianga, u kojoj je i diplomat koji je u jeku krize između Pekinga i Tokija bio ambasador u Japanu.

Wang Yi (59), diplomat koji je od 2008. bio zadužen za veze s Tajvanom, imenovan je na dužnost ministra vanjskih poslova, na kojoj je naslijedio Yanga Jiechija, koji je promaknut u Vijeće za državne poslove, rekao je Wang Shengjun, potpredsjednik Svekineske narodne skupštine.

Wang Yi koji je u zadnjih tridesetak godina obnašao različite dužnosti u ministarstvu vanjskih poslova, bio je amabasador u Japanu od 2004. do 2007. Njegovo bi iskustvo moglo biti korisno pošto su se u septembru odnosi Tokija i Pekinga zategnuli zbog teritorijalnog spora oko nenastanjenih otoka i Istočnom kineskom moru koje Kinezi zovu Diaoyu a Japanci Senkaku.

Vode oko tog otočja koje kontrolira Japan bogate su ribom a podmorje možda skriva nalazišta nafte i plina. Yang Jiechi kao državni savjetnik postaje najviši dužnosnik za vanjsku politiku u vladi, što je prije njega bio Dai Bingguo.

Ministarstvo odbrane pripalo je generalu Changu Wanquanu koji je najveći dio svoje karijere proveo u kopnenoj vojsci. Taj šezdesetčetverogodišnjak je od 2007. član moćne Centralne vojne komisije koja nakon zadnjeg kongresa Komunističke partije u novembru predvodi novi prvi čovjek režima Xi Jinping.

Na ekonomskom polju, guverner centralne banke Zhou Xiaochuan ostaje na svom mjestu, što je većina promatrača i predvidjela, usprkos činjenici da će ove godine navršiti 65 godina života i da je imenovan i na počasno mjesto potpredsjednika savjetodavnog vijeća parlamenta.

Zhou je rekao da će Kina u narednom razdoblju provoditi "neutralnu" monetarnu politiku, dok je u situaciji da mora zadržati snažan rast ali i suzbiti inflaciju koja je prošlog mjeseca iznosila 3,2 posto, što je najviša razina u zadnjih deset mjeseci. U upravljanju drugom najmoćnijom svjetskom silom, Liju Keqiangu će pomagati četiri potpredsjednika vlade, među kojima i Zhang Gaoli, jedan od najviših čelnika Komunističke partije, prenosi Hina.

Uz njega, tu su i bivša državna savjetnica Liu Yandong, bivši komunistički čelnik za južnu pokrajinu Wang Yang, kojeg smatraju reformatorom, i Ma Kai, dosadašnji tajnik ministarskog kabineta.

Među novim ministrima su Lou Jiwei, zadužen za finansije, koji je dosad bio direktor Kineskog državnog fonda (CIC) i ministar trgovine Gao Hucheng, dosadašnji ministrov zamjenik.

Ova imenovanja o kojima je vodstvo Komunističke partije odlučilo prije godišnjeg zasjedanja parlamenta, potvrdili su kineski zastupnici pošto je Xi Jinping imenovan za predsjednika a Li Keqiang za premijera.

Njima se završava tranzicija u kineskom državnom vrhu koja je počela prije nešto više od četiri mjeseca, s 18. kongresom Kineske komunističke partije koja i dalje donosi sve važne odluke u zemlji.