Potrebne promjene
0

Kilicdarogluov CHP izdao deklaraciju, kongres stranke sve izvjesniji

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Skoro mjesec dana nakon što je opozicija u Turskoj izgubila u utrci za predsjednika, njena glavna stranka će odrediti datum kongresa za izbor novog lidera zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima.

Šefovi ogranaka Republikanske narodne partije (CHP) u 81 pokrajini izdali su jučer zajedničku deklaraciju, nakon sastanka sa liderom stranke Kemalom Kilicdarogluom u srijedu.

Oni su istakli da su potrebne promjene u stranci. Canan Kaftancıoglu, šef CHP-a u Istanbulu, najnaseljenijem gradu u Turskoj, podijelio je izjavu na društvenim mrežama.

U deklaraciji se navodi da su lokalni lideri CHP-a u svim provincijama održali sastanke kako bi analizirali izborne rezultate i "izvukli lekcije", što je kulminiralo sastankom sa Kilicdarogluom.

Sastanak u srijedu trajao je više od osam sati i uslijedio je u vrijeme sve većeg broja poziva Kilicdarogluu da podnese ostavku. U deklaraciji je navedeno da su poslušali kritike javnosti i zahtjeve CHP-a.

"Promjena je čarobna riječ, ali ideje i principi će osigurati stalnu promjenu, a ne ljudi. Očigledno je da pozivi na promjenu zasnovani na retorici 'spasitelja' usmjerenoj na osobu, pozivi koji ne uključuju rješavanje strukturalnih i funkcionalnih nedostataka neće dati zdrave rezultate. Niko, uključujući našeg predsjedavajućeg, nije izuzet od kritike i prihvatamo konstruktivnu kritiku", navodi se u deklaraciji.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, na kojeg se gleda kao na potencijalnog kandidata koji bi mogao zamijeniti Kilicdaroglua, rekao je da moraju "ponovo izgraditi opoziciju i usvojiti pobjednički model".

Gradonačelnik je također ponovio da je voljan da preuzme odgovornost kako bi se ostvarila ova ambicija, nagovještavajući da bi se mogao kandidirati u trci za predsjednika.

Imamoglu je rekao da je opozicioni blok izgubio i parlamentarne i predsjedničke izbore u vrijeme kada su ljudi željeli promjene nezadovoljni vladom, ali da opozicija nije mogla pružiti ambijent povjerenja i nade.