Svijet
26

Kathryn Bolkovac nominovana za Nobelovu nagradu zbog pisanja o trgovini ljudima u BiH

Klix.ba
Kathryn Bolkovac, bivša policijska istražiteljica iz Lincolna, koja je 1999. godine u Bosni i Hercegovini otkrila dokaze o trgovini ljudima i nasilnoj prostituciji u koje je uključen i UN, nominovana je za Nobelovu nagradu za mir.
Kathryn Bolkovac (Foto: Arhiv/AFP)
Kathryn Bolkovac (Foto: Arhiv/AFP)
Amerikanka Bolkovac je bila zaposlenica privatne vojne kompanije DynCorp International, koju su unajmile Ujedinjene nacije.

Njena priča kasnije je postala povod za knjigu i film "The Whistleblower" u kojem glumi Rachel Weisz.

"Počašćena sam, prekrasan je osjećaj znati da je tvoj rad imao utjecaja na svijet", rekla je Bolkovac.

Njen rad osvjetljava opasnosti državnog angažovanja plaćenih vojnika, što je privuklo pažnju organizacije Watch koja se obavezala da će osigurati da se Nobelova nagrada za mir dodijeli ljudima koji su je i dostojni.

"Napori Kathryn Bolkovac da izvijesti o spašavanja i okonča zarobljavanje i porobljavanje tih mladih djevojaka bio je hrabar profesionalni napor kako bi zaštitila živote, slobodu i ljudska prava. Ono što je bio motiv za nominaciju, jeste svakako njeno izlaganje uloge UN snaga raspoređenih u BiH", rekao je Aslak Syse, profesor prava na Univerzitetu u Oslu u Norveškoj.

Bolkovac se pridružila mirovnoj misiji UN-a u Bosni 1999. godine kao istražiteljica za ljudska prava za privatnu vojnu kompaniju DvnCorpa. U toj ulozi otkrila je brojne slučajeve u kojim su DvnCorp zaposlenici i ostali zaposlenici UN-a bili uključeni u trgovinu ljudima i nasilnu prostituciju. Otpuštena je iz DvnCorpa 2001. godine nakon što je obavijestila visoke dužnosnike UN-a o svojim saznanjima, a do danas niko od njenih bivših kolega nije procesuiran.

Film "The Whistleblower" objavljen je 2010. godine, a autobiografska knjiga istog naziva godinu dana kasnije.

Iako se slaže da privatna vojska i dalje predstavlja problem, istakla je kako je u posljednje vrijeme jasno da postoje poboljšanja s propisima koja osiguravaju veću odgovornost i nadzor.