Svijet
0

Kasparov učinio svoj izborni listić nevažećim i osudio izbornu krađu

FENA
Bivši svjetski prvak u šahu Garry Kasparov, vođa opozicione koalicije Druga Rusija, u nedjelju je na parlamentarnim izborima učinio nevažećim svoj glasački listić,a izbore nazvao "lažnima". "Bojkotirati izbore je znak slabosti", objasnio je on pred većom grupom novinara po izlasku iz glasačkog ureda.

"Poništio sam glasački listić a iznad napisao Druga Rusija i tako učinio listić nevažećim", rekao je Kasparov, koji je u četvrtak izašao iz petodnevnog zatvora zbog organiziranja nedozvoljenih demonstracija.

Njegov pokret ne učestvuje na izborima od nedjelje jer nije uspio da se registruje kao stranka.

Njegov gest znači "Glas protiv svih", izbor, koji su Rusi dosad mogli zaokružiti na glasačkom listiću, ali koji više ne postoji, prvi put nakon usvajanja izbornog zakonskog amandmana. Izvjestan broj birača je odlučio, kao i on, da izrazi svoje nezadovoljstvo na isti način, čineći nevažećima svoje glasačke listiće.

"Ovi izbori su lažirani od samog početka. Mnoge političke snage, kako desnice tako i ljevice, isključene su jer ne odgovaraju kriterijima tražene lojalnosti", rekao je Kasparov.

Ruske vlasti su pozvale da se na ovim izborima glasa za politiku koju već osam godina vodi ruski predsjednik Vladimir Purin, koji je lično nosilac liste Ujedinjena Rusija na parlamentarnim izborima.

"Sutra ćemo pred uredom Izborne komisije položiti cvijeće. To će biti dan pokopa demokratije", dodao je Kasparov.