Svijet
0

Kasparov poručio Izraelu da ne vjeruje Putinu

NINA
Legendarni šahist Gari Kasprov izjavio je za izraelski list Jerusalem post da Izrael ne treba vjerovati ruskom lideru Vladimiru Putinu koji je jučer bio u historiskoj posjeti Izraelu.

U telefonskom intervjuu iz Rusije Kasparov, koji se šahom više ne bavi profesionalno i sada je Putinov politički rival, žalio se da postojeći režim u Rusiji narušava demokratske principe i predstavlja ozbiljnu prijetnju za ostatak svijeta. Također je upozorio da bi Putinovo oslanjanje na podršku ultranacionalističkih snaga moglo predstavljati problem za ruske Židove.

“Zapadni lideri uopšte ne brinu o Putinu i demokraciji sve dok im može osigurati neku vrstu stabilnosti u Rusiju, ali Putin ne osigurava stabilnost”, rekao je on. “Čak je i carski režim bio legitimniji i produktivniju za interese Rusije”, dodao je legendarni šahovski prvak.

S obzirom da je polužidov, Kasparov bi se mogao useliti u Izrael ako se nađe pod prijetnjama poput onih ruskih Židova, kojima su, kako sam kaže, prijetila sudska gonjenja zbog glasne politike protivljenja Putinovoj vladi.

“Ne želim čak ni diskutirati o situaciji u kojoj bih bio primoran napustiti svoju rodnu zemlju. Sumnjam da ću ikada morati otići, ali ću razmotriti sve mogućnosti”, rekao je on.