Afganistan
0

Karzaijev tim blokira objavljivanje novih rezultata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izborni tim predsjednik Afganistana Hamida Karzaija saopćio je u ponedjeljak da je istraga Komisije za izborne žalbe, koja radi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, "nekorektna" i da su napori u otklanjanju krize u zemlji zbog toga u "zastoju".

Karzai je izložen pojačanom međunarodnom pritisku da prihvati rezultate istrage o ishodu spornih augustovskih predsjedničkih izbora, pošto se sumnja da je na njima prebrojano više glasova od ukupnog broja birača registrovanih u biračkim spiskovima.

  • Učinjeni su napori da se broj glasova koje je dobio Karzai smanje ispod 50 posto. Sada smo u ćorsokaku, rekao je Muhamed Moin Marastjal, viši član Karzaijevog izbornog tima i poslanik afganistanskog parlamenta, prenosi agencija Reuters.

Iako su izbori održani još prije dva mjeseca pobjednik još nije poznat. Očekuje se da Komisija za žalbe uskoro objavi da je Karzai osvojio manje od 50 posto glasova, što bi značilo da će morati da se održi drugi krug glasanja. Prema preliminarnim rezultatima, Karzai je osvojio 55 posto glasova, a njegov protivkandidat Abdullah Abdullah 28 posto.

U međuvremenu Nezavisna afganistanska izborna komisija, koja važi za naklonjenu aktuelnom predsjedniku Karzaiju, pokušava da blokira ponavljanje izbora, spriječavajući Komisiju za izborne žalbe da izbaci sporne glasove, piše londonski list Guardian.

Umjesto 55 posto glasova Karzai bi nakon objavljivanja novih rezultata mogao ostati s upola manje glasova, ukoliko se odbace oni u čiju regularnost sumnja žalbena komisija.