Svijet
3

Karzai: Neka Amerika prestane maltretirati afganistansko pravosuđe

SRNA
Hamid Karzai (Foto: AFP)
Hamid Karzai (Foto: AFP)
SAD moraju prestati da "maltretiraju" afganistanske pravosudne vlasti, ocijenio je afganistanski predsjednik Hamid Karzai nakon što je Washington kritikovao Kabul zbog puštanja na slobodu 65 talibanskih zatvorenika.

"Nadam se da će SAD prestati da maltretiraju afganistanske sudske vlasti i osporavaju njihove procedure. Ako pravosudne vlasti odluče da oslobode zatvorenike to nije i ne treba da bude problem Amerike", izjavio je Karzai novinarima u Ankari nakon završetka samita Turska - Afganistan - Pakistan.

Afganistanske vlasti oslobodile su danas iz zatvora 65 talibanskih boraca uprkos protivljenju SAD, koje tvrde da bi oni sada mogli ponovo da se uključe u borbu protiv snaga NATO i afganistanske vlade.

Nakon oslobađanja zvanični Washington ponovo je oštro kritikovao taj potez, saopštivši da je to "odluka vrijedna žaljenja", koja bi mogla da dovede do novog nasilja u ratom razorenom Afganistanu.

"Afganistanska vlada biće odgovorna za posljedice svoje odluke. Apelujemo da zvanični Kabul uloži krajnji napor i osigura da oslobođeni zatvorenici ne počine nova nasilna i teroristička djela", saopštila je ambasada SAD u Kabulu.