Portugal
0

Kardinal savjetovao ženama da se ne udaju za muslimana

Sarajevo-x.com
Portugalski kardinal Jose Policarpo načinio je ogroman prekršaj kada je mladim portugalskim ženama rekao da dva puta razmisle prije no što odluče da se udaju za muslimana. Kardinal je rekao da takvi brakovi donose jedino nevolje, objavili su američki mediji.

Jose Policarpo je posavjetovao mlade Portugalke: "Budite oprezne, dva puta razmislite prije no što odlučite sklopiti brak s muslimanom. Takva bračna zajednica donosi samo nevolje i probleme za koje ni Allah ne zna kako će završiti".

Ova izjava je prouzrokovala niz kontraverzi, naročito u lisabonskoj muslimanskoj zajednici. Lisabonski imam Sheikh David je kazao da on nikada takvo nešto ne bi savjetovao muslimanima. "Nikada ne govorim muslimanima da ne ožene katolkinju, naprotiv, govorim im da poštuju i nju i njenu vjeru", kazao je David.

Zbog izjave kardinala Policarposa muslimani u Lisabonu su zabrinuti jer bi to moglo dovesti do diskriminacije i netolerantnog ponašanja.

Inače, u Portugalu živi 85 posto katolika i blizu 40 hiljada muslimana, koji su uglavnom potomci doseljenika iz Sjeverne Afrike.

U svom govoru kardinal je također rekao da je teško živjeti u muslimanskoj zajednici s obzirom da muslimani smatraju da je njihova vjera jedina, te ne poznaju druge vjere.

Katolici podržavaju izjavu kardinala Policarpa smatrajući da je ženama dao dobar savjet, te da one moraju biti oprezne kada stupaju u brak s muškarcem druge vjere, a posebno trebaju imati na umu način na koji muslimani tretiraju svoje žene.