ICTY
0

Karadžiću odbijen zahtjev za smanjenje kazne

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Haški tribunal (ICTY) odbio je u ponedjeljak kao preuranjen zahtjev optuženog Radovana Karadžića za smanjenje kazne ili novčanu odštetu zbog toga što je, kako tvrdi, u julu prošle godine nelegalno uhapšen u Srbiji.

Bivši predsjednik Republike srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992.–1995.

Početkom augusta Karadžić je u podnesku sudu tvrdio da je u Srbiji nelegalno uhapšen 18. jula prošle godine i zatražio da mu ICTY zbog toga, nakon suđenja, smanji kaznu, ako bude osuđen, ili isplati odštetu, ako bude oslobođen, izvještava RFE.

Sudsko vijeće predsjedavajućeg Iaina Bonomyja zahtjev je odbilo kao "preuranjen", budući da "zavisi od ishoda suđenja" koje još nije počelo.

Suci su u odluci napomenuli da će Karadžić argumente iz zahtjeva moći predočiti tokom, odnosno "pri kraju" procesa.

Uz napomenu da je samo to dovoljan razlog za odbijanje zahtjeva u ovom trenutku, sudsko vijeće je primijetilo i da Karadžić u podnesku nije dao nijedan argument o tome kako bi se navodno kršenje njegovih prava tokom hapšenja u Srbiji moglo pripisati ICTY-u.

Karadžić je u podnesku tvrdio da su ga nepoznate osobe, koje se nisu legitimisale ni predstavile, uhapsile 18. jula 2008. u Beogradu i potom tri dana držale na nepoznatom mjestu, bez mogućnosti da kontaktira s advokatom ili bilo kim drugim.

Prema službenim tvrdnjama vlasti u Beogradu, Karadžić je uhapšen 21. jula prošle godine.