Čile
0

Kapsula uspješno testirana, prvi rudar sutra na površini

Sarajevo-x.com
Prvi od 33 zarobljena rudara iz čileanskog rudnika će biti spašen sutra u ranim jutarnjim satima. Kapsula za spašavanje je uspješno testirana i spremna je za upotrebu. Rudari su u rudniku zarobljeni već 68 dana.

Inženjeri su u ponedjeljak izjavili da su kompletirali postavljanje matalne cijevi oko zidova otvora na dubini od 55 metara.

"Spustili smo kapsulu Phoenix 1 kroz otvor na dubinu od 610 metara, skoro na dubinu na kojoj se nalaze rudari. Jako smo sretni i zadovoljni uspješnim testiranjem. Sada postavljamo potrebnu opremu kako bi mogli započeti operaciju spašavanja", rekao je ministar rudarstva Laurence Golborne.

Operacija spašavanja će početi sutra u ranim jutarnjim satima. Dva eksperta za rudarstvo i dva doktora će biti spuštena kroz otvor kako bi nadgledali spašavanje rudara.

Još uvijek nije poznato koji će rudar biti prvi spašen.

Vlasti su saopćile da je sastavljena privremena lista po kojoj će rudari biti izvučeni na površinu, ali konačnu odluku će donijeti doktori, piše "Telegraph".

Luis Urzua (54) koji je zaslužan što su rudari preživjeli u prvih sedamnaest dana održavajući disciplinu i pravilno raspoređujući hranu, izaći će posljednji.

Pretposljednji će izaći Ariel Ticona (27) kojeg očekuje njegova supruga kako bi ga upoznala sa njihovom kćerkom koja je rođena u septembru.

Rudari su postali eksperti za komunikaciju između podzemne komore u kojoj se nalaze i površine na kojoj je spasilačka ekipa. Njihova saradnja je ključni faktor za uspjeh operacije.

Rudari koji su preživjeli zarobljeni dvostruko duže nego rudari koji su se našli u sličnim situacijama su počeli odbrojavati posljednje sate do izlaska na površinu. Zarobljeni su više od dva mjeseca. Doktori su zabrinuti da bi moglo doći do naglog pada krvnog pritiska rudara zbog brzog izlaska na površinu.

Zbog toga su rudari su uzimali Aspirin od nedjelje kako bi spriječili zgrušavanje krvi. Također, tokom spašavanja će nositi biometrijski pojas koji će pratiti rad srca i tjelesnu temperaturu, te posebno odijelo koje će je i održavati.

Rudari su već neko vrijeme na dijeti kako bi bez problema mogli ući u usku kapsulu za spašavanje.

Tečna hrana bogata kalijem i magnezijem bi trebala spriječiti mučninu kada se kaspula bude okretala za 350 stepeni , deset do dvanaest puta tokom izvlačenja na površinu brzinom od jednog metra u sekundi.