Španija
0

Kanarski otoci: Požari bijesne već drugi dan

FENA
Snažni vjetrovi i šumski požari već drugi dan bjesne na španskim otocima Kanari, a vatrogasci su bili prisiljeni da se povuku jer su požari bili izvan kontrole.

Dim se mogao vidjeti i do 706 kvadratnih km na otoku s južne strane gdje su požari bili aktivni na dva fronta.

La Palma je jedna od najmanje razvijenih i najzelenijih kutaka na Kanarskim otocima kojeg je opjevala pop zvijezda Madonna u svojoj pjesmi "La Isla Bonita".

Vatrogasci na istočnoj strani otoka morali su se povući zbog intenzivnih požara u blizini gradova Fuencaliente i Tigalete, rekao je sigurnosni savjetnik regionalnih vlasti, Jose Miguel Ruano.

Oko 500 vatrogasaca su razmješteni zajedno sa sedam aviona koji bacaju vodu.

Oko 4.000 stanovnika su evakuirani iz tog područja u subotu.

Prema riječima gradonačelnika, Gregoria Alonsa, u plamenu je do sada uništeno oko 50 domova u gradu Fuencaliente. Uništeno je i nekooliko malih vinograda.

Kanarsko vino je poznato još od vremena Williama Shakespearea i on ga spominje nekoliko puta u svojoj pjesmi "Oženi žene iz Windsora", podsjeća AP.

Tigalete je bio dom za oko 2.000 njemačkih porodica, mnogi od njih su u penziji, rekao je Jose Perez, njemački konzul na otoku. I oni su evakuirani.

Dužnosnici su zabrinuti da bi se vatra mogla širiti prema sjeveru Caldera de Taburiente nacionalnom parku, koji je dom za nekoliko ugroženih vrsta kao što je smreka Kanarskih otoka.

Savjetnik za okoliš Vladimiro Rodriguez rekao je da je nekoliko požara krenulo gotovo istovremeno, što je obično znak da su ljudsko djelo. Oko 2.000 hektara zemlje bilo je uništeno do danas podne.

Požar na obližnjem otoku La Gomera, drugi u posljednja dva dana, je pod kontrolom.