Odluka premijera
12

Kanada imenovala prvog zvaničnog predstavnika za borbu protiv islamofobije

F. H.
Islamski centar u Torontu (Foto: EPA-EFE)
Islamski centar u Torontu (Foto: EPA-EFE)
Premijer Kanade Justin Trudeau objavio je da je imenovao posebnog predstavnika za borbu protiv islamofobije u Kanadi.

Amira Elghawaby je bivša novinarka, jedna od osnivača Kanadske mreže protiv mržnje i bila je ključna u stvaranju Nacionalnog vijeća kanadskih muslimana (NCCM), najveće muslimanske organizacije u zemlji.

Kao posebni predstavnik, Elghawaby će predvoditi borbu savezne vlade "protiv islamofobije, sistemskog rasizma, rasne diskriminacije i vjerske nesnošljivosti", stoji u saopćenju premijerova ureda.

Konkretno, ona će savjetovati Trudeauovu vladu o tome koje politike i zakone treba donijeti kako bi se suprotstavila "prijetnji" islamofobije.

Njezino imenovanje pozdravio je Stephen Brown, glavni izvršni direktor NCCM-a.

"Dok je bila u NCCM-u, Amira je bila strastvena zagovornica, boreći se u toliko kritičnih bitaka za našu zajednicu u vrijeme kada smo trebali prvaka", rekao je Brown. “Realno, nisam siguran da li bi bilo NCCM-a bez Amire.

"Radujemo se nastavku suradnje s njom, njenim uredom i svima onima koji žele eliminirati prijetnju islamofobije u Kanadi", rekao je.

Imenovanje dolazi blizu šeste godišnjice ubistva šest muslimana koji su ubijeni iz vatrenog oružja dok su molili u džamiji u gradu Quebecu 29. januara 2017. Još 19 je ozlijeđeno, neki teško.

“Od 2017. u Kanadi je 11 osoba stradalo u činovima antimuslimanskog nasilja”, rekao je Brown.

Trudeau je rekao, "niko u našoj zemlji ne bi trebao iskusiti mržnju zbog svoje vjere", dodajući: "Imenovanje gđe Elghawaby za prvu specijalnu predstavnicu Kanade za borbu protiv islamofobije važan je korak u našoj borbi protiv islamofobije i mržnje u svim njenim oblicima ."

U Kanadi ima oko 1,8 miliona muslimana od ukupno 38 miliona stanovnika.