Ko će biti predsjednik?
8

Kampanja za drugi krug izbora u Češkoj u punom zamahu: General Pavel vodi na anketama

V. K.
Petr Pavel u drugom krugu izbora ide na megdan Andreju Babišu (Foto: EPA-EFE)
Petr Pavel u drugom krugu izbora ide na megdan Andreju Babišu (Foto: EPA-EFE)
Drugi krug predsjedničkih izbora u Češkoj donijet će borbu između nekadašnjeg premijera Andreja Babiša i bivšeg visokorangiranog zvaničnika vojske Petra Pavela.
Drugi krug izbora održat će se 27. januara, a prema istraživanjima čeških statističkih agencija, za sada se samo 55 posto glasača može ocijeniti kao stabilno, odnosno sa već jasno formiranim stavom.

"Ukupno 29 posto birača je neodlučno, a 16 posto anketiranih ne glasaju. Većina birača, 44,9 posto, preferira izbora Pavela na mjesto predsjednika. S druge strane, Babiša kao predsjednika preferira 34,1 posto građana. Ako bi se zanemarilo učešće neodlučnih birača, onda bi procenat onih koji bi glasali za Pavela iznosio 57 posto, dok bi za Babiša glasalo 43 posto građana", pišu Aktualne.

Inače, kampanja za drugi krug izbora već uveliko traje, a nju su, kao što je to manje-više slučaj i u drugim zemljama, već obilježile kontroverze.

Kandidat za predsjednika i bivši premijer Andrej Babiš izjavio je kako je u subotu dobio kovertu adresiranu na suprugu Moniku u kojoj se nalazio metak te poruka puna uvreda.

"Nažalost, radi se o zastrašivanju predsjedničkog kandidata i njegove porodice. To rade oni koji ne pripadaju slobodnom društvu", rekao je Babiš.

Pavel i Babiš već su obišli glasače i simpatizere u brojnim gradovima gdje su građanima iznijeli svoje viđenje budućnosti Češke, ali i razmišljanja o protivkandidatu.

"Jedino što Petr Pavel razumije je vojska. Inače govori samo naučene fraze. Danas sam ga u raspravi namazao na hljeb. Kada bih ja postao predsjednik, premijer bi konačno počeo rješavati probleme u ovoj zemlji", rekao je Babiš.

S druge strane, Pavel je održao govor u Ostravi gdje su ga na Masarykovom trgu dočekali brojni građani uz poruku "Ostrava voli Petra Pavela".

"Neko pokušava da vam kaže da postoje linije razdvajanja između Praga i ostatka zemlje, između ljudi sa višim i nižim obrazovanjem, višim i nižim primanjima. To je glupost. Svi živimo u istoj zemlji, svi želimo pristojan život", rekao je Pavel okupljenima.

Upravo su Ostrava i Usti nad Labem bili jedini gradovi u kojima Pavel nije pobijedio u prvom krugu. U Ostravi je osvojio nešto više od 30 posto glasova, dok je Babiš osvojio 44 posto.