Svijet
32

Kako Kinezi domišljato koriste visoke temperature

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U Kini su temperature tolike da ljudi peku škampe i jaja na šahtovima, mladunčad se iz jaja legu bez inkubatora, a billboardi se često sami zapale.

Od toplotnog vala, koji je u nekim dijelovima najgori u posljednjih 140 godina, već je smrtno stradalo više desetaka ljudi, a temperature prelaze 40 stepeni u više od 40 gradova. Vlasti su prvi put vrelinu proglasili elementarnom nepogodom drugog nivoa. Ta kategorija je obično rezervisana za tajfune i poplave.

Građani se žale da im je vruće "kao u ekspres loncu", a neki se čak plaše i da će im telefoni eksplodirati u rukama.

Ekstremne vreline zahvatile su Šangaj i nekoliko istočnih i južnih provincija početkom jula, a očekuje se da će tako ostati do sredine augusta.

Najviša temperatura zabilježena je u gradu Fenghua, 24. jula, a iznosila je 42,7 stepeni.

Direktor kineske Meteorološke uprave morao je proglasiti elementarnu nepogodu drugog nivoa, što je zahtijevalo i uspostavljanje komandnog centra za hitne slučajeve i stalna izvještavanja.

Neki građani u vrelinom pogođenim gradovima su na šahtovima pripremali slaninu, škampe ili jaja, budući da su njihove temperature dostizale i do 60 stepeni.

U lučkom gradu Ningbo, provincija Zhejiang, od vrućine su popucala stakla, a vozila i billboardi su se zapalili sami od sebe. U provinciji Hunan, domaćica je uzela nekoliko jaja, čuvanih na sobnoj temperaturi, i pronašla piliće koji su se napola izlegli.