Razočarao mnoge
62

Kako je Javier Milei rastužio Ruse: "Ne" iz Buenos Airesa za BRICS izazvalo i reakciju Moskve

V. K.
Javier Milei (Foto: EPA-EFE)
Javier Milei (Foto: EPA-EFE)
Ruski zvaničnici komentirali su odluku novog argentinskog predsjednika Javiera Mileija da odbije učešće Argentine u BRICS savezu te su poručili kako žale zbog ovakvog poteza.
Jedan od onih koji je komentarisao Mileijev potez bio je i šef Komiteta za međunarodne odnose Rusije Leonid Slucki koji je rekao kako ga je iznenadila odluka Argentine.

"Sa svoje strane, mogu samo da žalim zbog prilike koju je izgubio Buenos Aires", rekao je Slucki.

Ipak, naglasio je kako samo Argentinci mogu ocjenjivati odluke predsjednika.

"Svaka država ima pravo da izabere svoj razvojni put. Niko nikoga ne tjera da na silu uđe u BRICS. Nadam se da ovaj korak neće destruktivno utjecati na razvoj BRICS-a i rast njegovih potencijala", naglasio je.

Podsjetimo, novi predsjednik Argentine Javier Milei uputio je pismo zemljama članicama ekonomskog i političkog saveza BRICS te ih je obavijestio kako Argentina neće ući u ovu organizaciju iako je ranije najavljeno drugačije.

U pismu upućenom predsjednicima Brazila, Rusije, Kine, Indije i Južne Afrike, Milei ističe kako se njegova vanjska politika razlikuje od prethodnika te da je odlučio da Argentina odbije ulazak u BRICS.

"U tekstu se navodi kako je Argentina posvećena intenziviranju bilateralnih veza, posebno povećanju trgovinskih i investicionih tokova", pišu argentinski mediji.