Zasluga Haaretza
67

Kako je došlo do reakcije izraelskog premijera kojom je ukorio ambasadora za BiH

S. M.
Nakon odluke izraelskog premijera Yaira Lapida da ukori ambasadora za Bosnu i Hercegovinu oglasila se glavna urednica izraelskog Haaretza rekavši da je to direktna zasluga uredništva ovog lista u saradnji sa Samuelom Sokolom, Reufom Bajrovićem i Tanyom Domi.
"Kao direktan rezultat aktivnosti uredništva Haaretza i pisanja Samuela Sokola, Reufa Bajrovića i Tanyae Domi izraelski premijer Yair Lapid ukorio je izraelskog ambasadora zbog miješanja u kontroverznu izbornu reformu u Bosni", napisala je glavna urednica Haaretza Esther Solomon.
Haaretz je objavio niz tekstova u posljednjih nekoliko dana na temu izborne reforme u BiH i odluke izraelskog ambasadora za BiH Noaha Gala Gendlera da podrži stavove službenog Zagreba.

Jučer je Haaretz objavio članak kojim je raniji potez ambasadora Gendlera u smislu podrške Zagrebu i HDZ-u BiH nazvao "novim najnižim nivoom za izraelsku diplomatiju".

"Neki Izraelci su mislili da će, kada dođe kraj Benjamina Netanyahua na vlasti, groteskna romansa zemlje završiti sa reakcionarnim, ultranacionalističkim, antimuslimanskim, a ponekad čak i antisemitskim političkim pokretima u Evropi. Na primjer, odnosi s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je poznat po svojim napadima na jevrejskog, mađarsko-američkog milijardera, filantropa Georga Sorosa i veličanju mađarskog pronacističkog vođe tokom Drugog svetskog rata, Miklosh Horthy. Ali ispostavilo se da je ova pretpostavka bila preuranjena", stajalo je u jučerašnjem uvodniku Haaretza objavljenom na hebrejskom i engleskom jeziku.

List je dodao da je pod premijerom Lapidom, koji je i ministar vasnjih poslova, Izrael potonuo na novu razinu na Balkanu.

"Izraelska ambasada sada radi protiv interesa i želja lokalne jevrejske zajednice dok sarađuje sa desničarskim populistima i otuđuje muslimanske prijatelje. Sve bi ovo trebalo da budu crvene linije u izraelskoj vanjskoj politici, ne samo kada se bliže sljedeći predsjednički izbori u SAD", stajalo je u zaključku teksta koji je doveo do reakcije premijera Izraela.

Nekoliko dana ranije u autorskom članku za Haaretz Bajrović i Domi napisali su da je uplitanje u bosansku krhku i lomljivu politiku, potez izraelskog ambasadora u Tirani, izrazito neopravdan što šteti odnosima obje strane.

"Jasno je da izraelska vlada slabo razumije historiju HDZ-a, političke stranke bosanskih Hrvata, koju je odabrala podržati. Općine kojima upravlja HDZ imaju brojne ulice koje nose imena važnih ličnosti koje su služile u nacističko-marionetskoj Nezavisnoj državi Hrvatske (NDH)", stajalo je u analizi.

Osim toga, Haaretz je razgovarao s predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem koji je kazao da je zaprepašten izraelskim dopisom o izbornoj reformi. A također su kontaktirali i ministricu vanjskih poslova naše zemlje Biseru Turković.