Preraspodjela pozicija
63

Kako će izgledati nova vlast u Njemačkoj: Finansije preuzimaju liberali, diplomatiju Zeleni

V. K.
Lideri stranaka "semafor koalicije" (Foto: EPA-EFE)
Lideri stranaka "semafor koalicije" (Foto: EPA-EFE)
Lideri tzv. "semafor" koalicije u Njemačkoj, tačnije SPD, FDP i Zeleni, potpisali su u srijedu koalicioni sporazum, čime je napravljen još jedan važan korak prema formiranju vlade u ovoj državi.
Budući kancelar Olaf Scholz izjavio je kako cilj ove koalicije nije politika koja je utemeljena na "najmanjem zajedničkom sadržiocu", već na jačanju društvene kohezije kako bi se država učinila boljom.

"Ujedinila nas je naša vjera u napredak", rekao je Scholz.

Pored određenih detalja sporazuma koji su "procurili" u javnost i na osnovu kojih se može zaključiti kako će fokus nove vlasti biti na klimatskim politikama, povećanju minimalne plate, legalizaciji kanabisa, digitalnim inovacijama i razvoju infrastrukture, "semafor" koalicija dogovorila je i raspodjelu ministarstava.

Liberali upravljaju finansijama

Prema dogovoru koalicionih partnera, Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) trebala bi dobiti najveći broj ministarstava, ukupno sedam, uključujući i kancelarsku poziciju koju bi trebao zauzeti Olaf Scholz.

Pored kancelara, SPD bi trebao preuzeti resore ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva odbrane, ministarstva rada i socijalnih pitanja, ministarstvo zdravstva, ministarstvo razvoja te novo ministarstvo građevinarstva i stambenog odjela koje će se uspostaviti dolaskom novih stranaka na vlast.

Za sada SPD nije izašao s imenima koja bi trebala popuniti nova ministarstva, a iz stranke su najavili kako će detalji biti poznati naredne sedmice.

S druge strane, stranka Zelenih će se u novoj konstelaciji snaga zadovoljiti s ukupno pet ministarskih pozicija. Zeleni bi trebali dobiti poziciju vicekancelara, a kako je najavila Annalena Baerbock, ovu poziciju trebao bi zauzeti stranački lider Robert Habeck, koji bi ujedno trebao postati ministar u resoru za zaštitu klime.

Annalena Baerbock i Robert Habeck (Foto: EPA-EFE)
Annalena Baerbock i Robert Habeck (Foto: EPA-EFE)

Pored pozicije vicekancelara, Zeleni će, kao što se i očekivalo, preuzeti odgovornost za resor koji se odnosi za zaštitu klime, ministarstvo za zaštitu životne sredine i okoliša, ministarstvo poljoprivrede, kao i odjel za porodicu i starije.

Ono što je naročito interesantno jeste da će Zeleni preuzeti i poziciju u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, koju su u prethodnom mandatu držali Socijaldemokratska partija Njemačke i ministar Heiko Maas.

Iako za sada nisu poznata imena ministara, mnogi pretpostavljaju kako bi poziciju šefa diplomatije mogla preuzeti upravo Annalena Baerbock. Iz Zelenih su najavili kako će detalje o kandidatima objaviti u narednim danima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Pored Baerbock i Habecka, njemački mediji su najavili i druga imena koja bi trebala popuniti "zelene" resore unutar vlade.

Ministarstvo poljoprivrede trebao bi preuzeti Cem Özdemir, ministarstvo životne sredine i okoliša Steffi Lemke, ministarstvo za porodicu i starije Anne Spiegel, dok bi resor kulture i medija trebala preuzeti Claudia Roth. Sve kandidate u narednim danima treba potvrditi i samo članstvo stranke.

Na kraju, liberalni FDP bi u "semafor" vladi trebao preuzeti četiri ministarske funkcije. Lider stranke Christian Lindner, trebao bi postati novi ministar finansija Njemačke, što je pozicija na koju su liberali "ciljali" od samog početka pregovora o formiranju vlasti.

Pored ministarstva finansija, FDP će u novoj vladi preuzeti i pozicije ministarstva pravosuđa, ministarstva saobraćaja te ministarstvo obrazovanja.

Christian Lindner postaje ministar finansija (Foto: EPA-EFE)
Christian Lindner postaje ministar finansija (Foto: EPA-EFE)

Za razliku od koalicionih partnera, Lindner nije oklijevao s imenima te je na konferenciji za medije saopćio kako će ministarstvo obrazovanja preuzeti Bettina Stark-Watzinger, ministarstvo saobraćaja Volker Wissing, a ministarstvo pravde njemački advokat Marco Buschmann.

Iako su lideri stranaka objavili kako su postigli dogovor o tome kako bi trebala izgledati nova vlast, sporazum lidera tek trebaju odobriti stranački kongresi, što se odnosi na SPD i FDP.

S druge strane, stranka Zelenih će umjesto stranačkog kongresa održati anketu među članovima stranke koji bi trebali konačno i odobriti sporazum o formiranju "semafor koalicije".