Sumanut prijedlog
78

Kadirov predložio da se odgode predsjednički izbori u Rusiji ili da se ograniče samo na Putina

T. K.
Vladimir Putin i Ramzan Kadirov (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin i Ramzan Kadirov (Foto: EPA-EFE)
Čečenski lider Ramzan Kadirov predložio je danas da se predsjednički izbori u Rusiji, koji bi trebali biti održani u mart 2024. godine, ili odgode zbog rata u Ukrajini ili ograniče na jednog kandidata - Vladimira Putina.

Državna novinska agencija RIA objavila je da je Kadirov govorio u subotu na skupu u središtu čečenske prijestolnice Groznog, na kojem se okupilo 25.000 ljudi, povodom obilježavanja Putinovog rođendana.

"Predlažem da sada, dok traje 'specijalna vojna operacija', jednoglasno odlučimo da ćemo imati jednog kandidata na izborima - Vladimira Vladimiroviča Putina. Možemo i privremeno poništiti izbore, jer danas nema nikoga drugog ko bi mogao braniti našu zemlju", poručio je Kadirov.

Putin, koji je napunio 71 godinu, rekao je da neće objaviti hoće li se kandidovati prije nego što parlament raspiše izbore, što bi po zakonu trebalo učiniti u decembru.

On dominira Rusijom više od dva desetljeća i, nakon što je potisnuo svu značajnu političku opoziciju, bio bi gotovo siguran da će pobijediti na izborima i da će produžiti svoj boravak u Kremlju do 2030. godine.

Međutim, neuspjesi Rusije u ratu, koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom", učinili su događaje manje predvidljivima. Putinova sveobuhvatna invazija Ukrajine u februaru 2022. postala je njegov najveći izazov. Također je pokvario odnose sa Zapadom, koji je uveo sveobuhvatne ekonomske sankcije, naoružao Ukrajinu uz velike troškove te proširio i ojačao NATO savez predvođen SAD-om.