Svijet
0

Kacinu sutra uručenje priznanja "Evropski prijatelj BiH 2009."

FENA
Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH (EP u BiH) Predrag Praštalo uručit će sutra u Ljubljani priznanje "Evropski prijatelj BiH 2009.“ članu Evropskog parlamenta iz Slovenije Jelku Kacinu.

Zbog sjednice Evropskog parlamenta Kacin se nije mogao odazvati pozivu EP-a u BiH da u Banjoj Luci 5. maja lično primi ovo priznanje, tako da će mu plaketa "Evropski prijatelj BiH 2009.“ biti uručena u glavnom gradu Slovenije.

Ovu plaketu, između ostalih priznanja, EP u BiH dodjeljuje povodom obilježavanja Dana Evrope u BiH od 2007. godine posebno zaslužnim pojedincima, političarima i diplomatima, te gradovima i ambasadama zemalja koji su svojim radom doprinijeli napretku i ubrzanju razvoja društva, s posebnim osvrtom na procese evropskih integracija.

Ove godine, pored Jelka Kacina, nosioci priznanja EP-a u BiH su ministar vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak, ambasador Republike Mađarske u BiH Imre Varga, ambasade Danske, Norveške i Švedske, te češko predsjedavanje EU i diplomatska predstavništva zemalja Višegradske grupe.