Svijet
0

Južnokorejski predsjednik stigao u posjetu SAD-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak stigao je u ponedjeljak u Washington, gdje će se u utorak sastati s američkim kolegom Barackom Obamom radi razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Lee je stigao oko 10.00 sati po lokalnom vremenu, objavila je glasnogovornica južnokorejske ambasade u Washingtonu. On bi kasnije tokom dana trebalo da razgovara s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

Predsjednik Obama treba uvjeriti Južnu Koreju da su Sjedinjene Države angažirane na pružanju sigurnosti regiji nakon nuklearne probe sjevernokorejskog režima 25. maja, koja je predmet oštrih sankcija UN-a.

Sjeverna Koreja odgovorila je u subotu krajnje oštro na sankcije, zaprijetivši da neće odustati od svojih nuklearnih ambicija, te da će svoj plutonij upotrijebiti u vojne svrhe.

SAD se otvoreno plaši "neodgovorne" reakcije, odnosno nove nuklearne probe komunističkog režima nakon sankcija UN-a, dok je Seul rasporedio dodatnih nekoliko stotina vojnika na pomorskoj granici sa Sjevernom Korejom.

Ova posjeta bi trebalo da bude posvećena mogućnostima brze ratifikacije sporazuma o slobodnoj razmjeni potpisanom između SAD-a i Južne Koreje, koji još nije ratificiran, a što je Obama kritizirao tokom svoje predsjedničke kampanje.