"Genocidni napad"
17

Južnoafrička Republika upozorila svoje državljane koji se bore za Izrael da bi im se moglo suditi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Južnoafričke Republike upozorila je svoje državljane u redovima izraelske vojske da bi se mogli suočiti sa krivičnim progonom prilikom povratka kući.

Ministarstvo vanjskih poslova ove države saopćilo je da je ozbiljno zabrinuto zbog izvještaja da su se neki izraelski vojnici koji su također južnoafrički državljani pridružili IDF-u u borbi u Gazi ili razmišljaju o tome.

"Takve radnje mogu potencijalno pridonijeti kršenju međunarodnog prava i počinjenju daljnjih međunarodnih zločina, čineći ih otvorenim za kazneni progon u Južnoj Africi", saopćilo je ministarstvo

Nije navedeno za koliko se Južnoafrikanaca smatra da se prijavilo. Vlada je ranije rekla da ih Državna sigurnosna agencija (SSA) prati.

Južnoafrikanci trebaju prethodno odobrenje vlade da se legalno bore u Izraelu, saopćilo je ministarstvo. Naturalizirani građani dodatno su u opasnosti od oduzimanja južnoafričkog državljanstva zbog sudjelovanja u ratu koji ta zemlja ne podržava niti se s njim slaže, dodalo je ministarstvo vanjskih poslova.

Predsjednik Cyril Ramaphosa je u ponedjeljak osudio "genocidni napad i pokolj naroda Palestine" na konferenciji za novinare s predstavnicima propalestinskih skupina u Johannesburgu