Svijet
0

Južna Koreja zabrinuta zbog skore probe sjevernokorejske rakete

FENA
Južna Koreja je izrazila "duboku zabrinutost" kada je u subotu Sjeverna Koreja najavila da će uskoro lansirati raketu koja će nositi civilni satelit, sedam mjeseci poslije neuspjelog sličnog lansiranja, za koje su zapadne zemlje smatrale da je prikrivena proba dalekometne rakete s nuklearnim kapacitetom

"Vlada izražava duboku zabrinutost", naveo je u saopćenju ministar vanjskih poslova, nakon što je tokom jutra Pjongjang saopćio putem državne novinske agencije KCNA da će lansirati raketu kako bi postavio u orbitu "između 10. i 22. decembra satelit za posmatranje Zemlje". Naredno lansiranje treba da ispravi greške sličnog neuspjelog lansiranja u aprilu ove godine, saopćio je Pjongjang.

Ujedinjene nacije su u četvrtak uputile upozorenje Sjevernoj Koreji sa jakom sumnjom da će se ponoviti testiranje balističke rakete s nuklearnim kapacitetom.

Sjeverna Koreja u aprilu nije uspjela da lansira raketu Unha-3, koja je već postavila jedan satelit za civilnu upotrebu u orbitu.

Ujedinjene nacije i SAD smatraju da se radi o testiranju dalekometne rakete, jedne varijante Taepodonga-2, dometa 6.700 kilometra, koja može da nosi nuklearnu glavu.